<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 29, 2019

Mysterieuze steen in Turkije trekt veel aandacht

Een mystieke grote groene steen in de oude Hettitische hoofdstad Hattusha trekt dagelijks veel toeristen uit binnen- en buitenland in Turkije.

De steen wordt aangeprezen als een magische wenssteen in het grote tempelgebied in de Turkse provincie Çorum. De geschiedenis en oorsprong van deze groene en heldere rots blijft een mysterie.

Hattusha, hoofdstad van het Hettitische rijk, daterend uit 2000-1001 v. Chr., staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

“De groene steen is heel anders dan andere stenen in deze archeologische vindplaats. Daarom trekt het zo’n aandacht,” zegt de voorzitter van archeologen in de oude stad, Andreas Schachner, tegen een Turkse nieuwsdienst.

“Deze steen is serpentiniet, een ultramafisch gesteente, of nefriet (jade). Het is opmerkelijk dat het monolithisch, dus als een groot stuk dat uit de aarde steekt, bewaard is gebleven.”

De Hettitische periode markeert de overgang van het midden naar de late bronstijd. Dit is toen het alfabet werd ontwikkeld. De wereld zag toen de opkomst van het Hettitische rijk.

Het rijk genoot grote invloed op beschavingen in Anatolië en Noord-Syrië, door paleizen, tempels en handelscentra te bouwen in Hattusha.

Hattusha is de plaats waar het Vredesverdrag van Kadesh, het eerste ter wereld, werd ondertekend tussen de Hettieten en de Egyptenaren in 1280 v. Chr.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ÇORUM | Gepubliceerd: 29-09-2019

Sep 29, 2019
Loading posts...