<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
May 28, 2022

Na Oekraïne prijst Rusland pogingen Turkije: ‘Concept-vredesverdrag ingediend’

Rusland is ervan bewust dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan [oprecht] staat voor het bereiken van vrede in Oekraïne en is bereid om daar op alle mogelijke manieren aan bij te dragen, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov donderdag.

In een interview met de Arabische tv-zender RT merkte Lavrov op dat Turkije “geen plan heeft om de crisis op te lossen”, maar bereid is om een ​​platform te bieden voor vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne, zoals in maart in Istanbul werd gedaan.

De Russische minister merkte ook op dat de onderhandelingen in Istanbul constructief waren en dat het de eerste keer was dat Oekraïne zijn visie op een vredesverdrag in schriftelijke vorm presenteerde.

Momenteel zijn de vredesbesprekingen vastgelopen en heeft Rusland de laatste versie van het concept-vredesverdrag aan Oekraïne doorgegeven. Sindsdien wacht het op een reactie vanuit Oekraïense kant, zei Lavrov.

Hij noemde opmerkingen van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy “een niet-serieuze benadering” nadat Zelenskyy had gezegd dat vredesbesprekingen alleen tussen hem en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Putin konden plaatsvinden, erop wijzend dat het sluiten van een verdrag grondig voorbereidend werk vereist, dat wordt gedaan op andere niveaus dan het presidentiële niveau.

De Rus merkte op dat voormalig NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, op verzoek van de Oekraïners, werkt aan een soort “groep” waarin hij “garanties” voor Oekraïne zal opstellen in het kader van een vreedzame regeling.

“Als Anders Fogh Rasmussen werd opgeroepen om via een nauwe kring van westerse sponsors van het Oekraïense regime enkele ‘garanties’ bij elkaar te sprokkelen en deze vervolgens aan de Russische Federatie te presenteren, dan is dit een doodlopende weg”, waarschuwde hij.

Gevraagd naar het Italiaanse initiatief voor een vredesregeling in Oekraïne, zei de Russische topdiplomaat dat hij er alleen van de media over had gehoord en dat de door hen overgebrachte informatie “spijt oproept”, omdat het een gebrek aan begrip van het probleem door de initiatiefnemers aantoont.

Oekraïne

De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Kuleba zei woensdag tijdens zijn speech in Davos dat meerdere landen hebben geprobeerd te bemiddelen om de Russische oorlog in zijn land te stoppen. “Turkije was de meest succesvolle bemiddelaar” tussen die landen, sprak hij op het World Economic Forum (WEF). Kuleba verwees met name de vredespogingen in Istanbul. “Dat was een hoogtepunt.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-05-2022

May 28, 2022
Loading posts...