<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 14, 2022

NAVO geeft Turkije gelijk over tegenwerking lidmaatschap Zweden en Finland

De veiligheidszorgen van Turkije over het mogelijke lidmaatschap van Zweden en Finland zijn gerechtvaardigd, benadrukte NAVO-chef Jens Stoltenberg.

“Dit zijn legitieme zorgen. Dit gaat over terrorisme, over wapenexporten”, zei de secretaris-generaal op een gezamenlijke persconferentie tijdens een bezoek aan Finland samen met de Finse president Sauli Niinisto.

“We moeten niet vergeten en begrijpen dat geen enkel NAVO-bondgenoot meer terroristische aanslagen heeft ondergaan dan Turkije.”

Stoltenberg benadrukte dat Turkije een belangrijke bondgenoot voor de alliantie is, deels vanwege zijn strategische ligging aan de Zwarte Zee tussen Europa en het Midden-Oosten, en wees op zijn steun aan Oekraïne sinds Rusland zijn oorlog op 24 februari begon.

Hij prees verder de Turkse bijdrage aan de oorlog tegen terreurgroep Daesh/IS en het streven om Oekraïense graanexport naar de wereldmarkten te krijgen.

Als een kritische bondgenoot als Turkije onze zorgen over terrorisme deelt, moeten we dit serieus in overweging nemen, maakte de NAVO-chef iedereen duidelijk.

Finland

Niinisto benadrukte op zijn beurt het belang van het openhouden van dialoogkanalen met Turkije om tot een oplossing te komen.

Met het argument dat het standpunt van Finland over de zorgen van Turkije over terrorisme niet verschilt van die van andere NAVO-bondgenoten, zei hij dat hij moeite had te begrijpen waarom Finland “uitgekozen” was. Ondertussen stonden PKK-sympathisanten in Helsinki te protesteren voor het Finse parlement “om niet aan de [veiligheids]eisen van Turkije te voldoen”.

Turkse vuist

De twee Scandinavische landen hebben recent formeel een aanvraag ingediend om lid te worden van de NAVO. Die beslissing is aangewakkerd door de Russische oorlog tegen Oekraïne, die op 24 februari begon.

Maar Turkije, al 70 jaar machtig en trouw NAVO-lid, heeft bezwaren geuit tegen hun lidmaatschap en bekritiseert de twee landen voor het tolereren en ondersteunen van terreurgroepen.

Eind mei heeft Turkije ook wereldkundig gemaakt dat Turkse veiligheidsdiensten tijdens operaties Zweedse antitankwapens, samen met andere wapens en munitie, hebben gevonden in een grot die wordt gebruikt door PKK-terroristen in Noord-Irak. Ook zijn daarvan de foto’s gedeeld. De Zweedse premier Magdalena Andersson claimde op dezelfde dag “geen wapens te hebben geleverd aan terreurgroepen”.

Ondanks de herhaalde oproepen van Turkije aan Zweden om de banden met terreurgroepen resoluut te verbreken, blijft Stockholm Syrische PKK-terroristen aanmoedigen. De Zweedse staatsomroep SVT zond onlangs een interview uit met de terroristische leider van de Syrische tak van de PKK Salih M. Die zei dat zijn terreurbende Zweden vertrouwt.

Hij beweerde ook dat Zweden de Syrische afdeling van de PKK nooit zou accepteren als een terroristische groepering omwille van het NAVO-lidmaatschap en niet positief zou reageren op de eisen van Turkije.

Hij vermeed te reageren op een vraag of de YPG al dan niet gelieerd is aan de PKK, een band die Turkije met veel bewijzen heeft gedocumenteerd. Op de beelden die SVT tijdens het interview liet zien, waren op veel plaatsen foto’s te zien van PKK-leider Öcalan. Zijn verboden groep staat op de terrorismelijst van de VS en EU.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-06-2022

Jun 14, 2022
Loading posts...