<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 28, 2024

NAVO lovend over Turkije na Turkse toestemming aan Zweden

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft vrijdag de Turkse goedkeuring van het Zweedse NAVO-lidmaatschap verwelkomd.

“Goed om met president @RTErdogan te spreken, om de ratificatie van #Türkiye van het #NAVO-lidmaatschap te verwelkomen. De legitieme veiligheidsproblemen van Turkije zijn aangepakt, en Zweden, Turkije en de NAVO zullen allemaal sterker zijn met Zweden als bondgenoot”, verklaarde de NAVO-chef op X.

De wet die door het Turkse parlement is aangenomen en die het NAVO-lidmaatschap van Zweden goedkeurt, is donderdag in de Staatscourant van Turkije gepubliceerd, waarmee de ratificatie is afgerond, aldus het directoraat Communicatie van Turkije.

President Erdoğan ondertekende het presidentiële decreet over de toetreding van het Scandinavische land tot de militaire alliantie en keurde het relevante protocol goed. De wet is inmiddels in werking getreden.

Het Turkse parlement heeft dinsdag het Zweedse lidmaatschap bekrachtigd met 287 stemmen tegen 55

Toelating van een nieuw lid vereist de unanieme steun van alle NAVO-leden. Hongarije is nu de enige bondgenoot die de toetreding van Zweden niet heeft geratificeerd.

Zweden en Finland hebben in mei 2022 het NAVO-lidmaatschap aangevraagd, na het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne eerder dat jaar.

Finland trad in april 2023 als 31e lid toe tot de alliantie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-01-2024

Jan 28, 2024
Loading posts...