<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 28, 2020

NAVO solidair met Turkije

Alle NAVO-lidstaten hebben solidariteit betuigd met Turkije na een verraderlijke luchtaanval van het Assad-regime in het Syrische Idlib op Turkse militairen die daar op vredesmissie zijn. Het Turkse leger bemant, volgens de Astana deal, observatieposten in Idlib om de burgers daar te beschermen. De aanval leidde aan Turkse kant tot 33 martelaren en tientallen gewonden.

“De NAVO-bondgenoten betuigen hun diepste condoleances voor het verlies van Turkse soldaten in Idlib en betuigen hun volledige solidariteit met Turkije”, vertelde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg tijdens een persconferentie vrijdag na een noodvergadering van de alliantie in Brussel.

De NAVO-leden “veroordelen ook de voortdurende willekeurige luchtaanvallen door het Syrische regime en Rusland in de provincie Idlib”, zei Stoltenberg en riep hen op “hun offensief te stoppen om het internationale recht te respecteren en door de VN geleide inspanningen voor een vreedzame oplossing te steunen”.

De NAVO heeft Turkije al politieke en praktische steun verleend, liet de NAVO-chef weten. “Bondgenoten willen verdere bijdragen leveren.”

“Deze gevaarlijke situatie moet de-escaleren om verdere verslechtering van de vreselijke humanitaire situatie in de regio te voorkomen en om dringende humanitaire toegang mogelijk te maken voor degenen die vastzitten in Idlib. We dringen aan op een onmiddellijke terugkeer naar het staakt-het-vuren uit 2018”, zei hij.

Hij veroordeelde de situatie in Idlib, ten zuiden van de Turkse grens, en zei: “Er is sprake van bombardementen op burgerdoelen en meer humanitair lijden. Honderdduizenden mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten.”

De “bondgenoten zullen de ontwikkelingen aan de zuidoostelijke grens van de NAVO zeer nauw blijven volgen”, aldus Stoltenberg.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 28-02-2020

Feb 28, 2020
Loading posts...