<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 15, 2018

NAVO spreekt grote steun uit aan cruciaal Turkije: ‘Eigen beslissing’

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenburg heeft benadrukt dat de Turkse aankoop van een raketafweersysteem uit Rusland de “eigen nationale beslissing” van Ankara is.

“Het blijft een uitdaging en het is bekend dat er een meningsverschil bestaat tussen Turkije en met name de Verenigde Staten over deze kwestie”, zei Stoltenburg tijdens zijn toespraak bij de conservatieve denktank Heritage Foundation in Washington. De NAVO-chef benadrukte dat het voor de NAVO het allerbelangrijkste is dat “de verschillende systemen kunnen samenwerken”.

Afgelopen december kondigde Turkije aan dat het begin 2020 een overeenkomst met Rusland heeft gesloten voor de aankoop van twee Russische S-400-systemen. Dat gebeurde nadat westerse landen geen luchtverdedigingssystemen wilden verkopen aan Turkije. In juni keurde de Amerikaanse senaat een wetsvoorstel goed dat de verkoop van F-35-jets (JSF) aan Turkije verbiedt, daarbij verwijzend naar de aankoop van de S-400.

Stoltenburg besprak de rol die Turkije speelt als een onderdeel van de NAVO en wat voor belangrijke bondgenoot het land is in termen van zijn geografische locatie, de bijdrage aan de strijd tegen Daesh en rol als gastheer voor Syrische vluchtelingen.

“Turkije is ook belangrijk als het gaat om het omgaan met de migranten- en vluchtelingencrisis. Ze vangen miljoenen vluchtelingen op en zijn cruciaal voor de uitvoer van de overeenkomst tussen de EU en Turkije voor het beheer van de stroom migranten vanuit de Egeïsche zee”, zei Stoltenburg.

Hij zei dat Turkije verreweg het grootste aantal terroristische aanslagen heeft geleden, evenals een mislukte couppoging. “Dus ja, er is een probleem. Er is een uitdaging vanwege de beslissing om S-400 te kopen in combinatie met F-35. Ik verwelkom een dialoog, maar tegelijkertijd is het belangrijk om het belang te erkennen dat Turkije speelt voor de hele alliantie”, aldus Stoltenburg.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 15-09-2018

Sep 15, 2018
Loading posts...