<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 06, 2021

NAVO: Turkije beschermt Europa

Een van de landen waar Europa zijn veiligheid aan te danken heeft, is Turkije.

Dat benadrukte NAVO-chef Jens Stoltenberg zaterdag in een interview met het Franse persbureau AFP na zijn toespraak op het Europacollege in België.

Volgens Stoltenberg worden Europese flanken verdedigd door niet-EU-landen: de VS, Canada en het VK in het noorden en Turkije in het zuiden.

“De verdediging van Europa hangt af van nauwe transatlantische banden en niet van een zoektocht naar de strategische autonomie van het continent”, zei hij.

“Ik geloof niet alleen in Europa. Ik geloof niet alleen in Noord-Amerika. Ik geloof in Noord-Amerika en Europa samen in strategische solidariteit in de NAVO.”

Dat is volgens hem omdat “geen enkel land of continent alleen de veiligheidsuitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd, aankan”.

De opmerkingen van Stoltenberg komen in een periode waarin de Europese Commissie nadenkt over een meer “geopolitieke rol”, met haar eigen buitenlandse en defensie-industriebeleid.

“Meer dan 90 procent van de mensen in de Europese Unie (EU) woont in een NAVO-land. Maar slechts 20 procent van de defensie-uitgaven van de NAVO komt van NAVO-EU-leden”, onderstreepte Stoltenberg.

“Maar het belangrijkste is dat dit over politiek gaat”, vervolgde de NAVO-chef. “Omdat elke poging om de band te verzwakken, om Europa en Noord-Amerika te verdelen, niet alleen de NAVO zal verzwakken, maar ook Europa zal verdelen.”

“Ik steun de inspanningen van de EU op het gebied van defensie, want meer defensie-uitgaven, nieuwe militaire vermogens en het aanpakken van de fragmentatie van de Europese defensie-industrie. Dat alles zal goed zijn voor de Europese veiligheid, voor de transatlantische veiligheid, voor ons allemaal.”

“Wij verwelkomen al deze inspanningen, zolang ze een aanvulling vormen op de NAVO. Maar de EU kan Europa niet verdedigen.”

Stoltenberg vertelde ook dat de flanken van de EU in de Noord-Atlantische Oceaan worden verdedigd tegen Russische aantasting door de niet-EU-leden de VS, Canada en het VK. In het zuidoosten is dat niet-EU-lid Turkije aan de grens met Syrië en Irak.

Turkije is “buitengewoon belangrijk is in de strijd tegen Daesh (IS) en internationaal terrorisme”, concludeerde de NAVO-chef.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 06-03-2021

Mar 06, 2021
Loading posts...