<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 23, 2017

Nederland en Duitsland zoeken verzoening met Turkije

Duitsland heeft laten weten bereid te zijn om de gesprekken met de Turkse regering voort te zetten. Het land streeft daarmee om de hoogopgelopen spanningen tussen beide landen weer op een normaal niveau te brengen.

Dat liet woordvoerster Maria Adebahr vrijdag namens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Adebahr verklaarde dat de vrijlating van de Duitse burger David Britsch, in april door de Turkse politie gearresteerd nabij de Syrische grens, “een van de meerdere positieve signalen uit Turkije is geweest”.

Duitsland staat klaar om alles weer stap voor stap op te pakken, aldus de Duitse woordvoerster.

Nederland

Nederland maakte ook een soortgelijk gebaar na de Duitse uitspraak. Premier Mark Rutte liet vrijdagavond weten weer een betere relatie met Turkije te willen. “Ik denk dat het goed zou zijn als de relatie verbetert. Het is een NAVO-partner”, aldus Rutte.

Beide landen wisselen op dit moment geen ambassadeurs uit.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN – DEN HAAG | Gepubliceerd: 23-12-2017

Dec 23, 2017
 • Deli Balta

  Nederland en Duıtsland moeten eerst stoppen met terroristen Pkk, PYD, sdg, YPG, Fetö, İsis etc… te steunen en deze gezochte terroristen die op de terroristenlijst staan zo snel mogelijk uitleveren daarna kan de relatie hersteld worden met Turkije. Dit is de enige voorwaarde van Ankara…Anders zinken de bovengenoemde landen als een baksteen..

 • Ozturk

  Premier Rutte en bondskanselier Merkel hopen waarschijnlijk dat de tijd de Turken hun wandaden heeft doen vergeten en dat de onderlinge relatie stilletjes zal verbeteren. Voor hen zeer belangrijk natuurlijk vanwege hun grote economische belangen. En omdat hun economische gewicht op wereldschaal relatief snel afneemt moet iedere euro bevochten worden, ook al betekent dat dat ze hun eigen spuug nu moeten oplikken. Net als Israël heeft moeten doen.
  Nu hebben westerse landen – waar we Israël ook toe rekenen, want dat land is immers een slap afgeleide van de VS – niet bepaald eergevoel, dus konden we erop wachten dat ze het spel ‘who blinks first’ zouden gaan verliezen.

  Nou ja, wij moeten ook niet kinderachtig zijn, als iemand zijn excuses aanbiedt moet je ook zo groots zijn die te willen aanvaarden. For old times sake zeg maar.

 • Roel de Jel

  Beste ozturk, het gaat hier niet om excuus aanbieden, Erdogan gaat eindelijk beseffen dat het zo niet gaat, dus er zal langzamerhand op diplomatische gronden wel overleg komen., want Turkije heeft de investeringen uit Duitsland en Nederland heel hard nodig, want die zijn na het domme gedrag van Erdogan,(dit soort gedrag is een regeringsleider onwaardig) zijn de investeringen op een laag pitje gezet. De economie van Turkije is aan het afglijden en heeft deze investeringen hard nodig om vele redenen. Als was het alleen maar om de vlucht van veel goed opgeleide jonge Turken tegen te gaan. En Erdogan wil volgend jaar herkozen worden en als de economie niet goed draait verliest hij gegarandeerd de verkirezing. Maar jullie op dit forum gelooft dit toch alle maal niet want jullie zijn wat Turkije betreft enigszins blind en willen de dingen die fout gaan niet zien

 • Ozturk

  Geachte heer de Jel,

  U had niet verder van de waarheid af kunnen zitten.
  Niet ‘Erdogan gaat eindelijk beseffen…’, maar ‘de vroegere westerse hautaine kolonialisten gaan eindelijk beseffen…’
  Want de westerse landen krijgen langzamerhand in de gaten dat hun machtspositie in de wereld aan het afbrokkelen is en zij niet langer in de positie zijn om landen die zij gewend waren te ringeloren nog langer de les te lezen.

  Ook de VS heeft eieren voor zijn geld moeten kiezen en is gewoon weer netjes begonnen met het verstrekken van toeristenvisa aan Turkse staatsburgers. Zij hebben in de gaten dat mede door Turkije zij in het midden-oosten steeds meer buitenspel komen te staan (Rusland permanente bases in Syrië, vredesproces Syrië, S400 raketschild in Turkije, red.) en zij niet kunnen winnen door Turkije te kleineren, want zij krijgen het deksel op de neus.

  Meneer de Jel, hetgeen u zegt over de economie en de vlucht van goed opgeleide jonge Turken papegaait u 1 op 1 na van Joris Luijendijk. Hij zei exact hetzelfde gisteren in Nieuwsuur.
  Daarmee wordt ook precies duidelijk waar uw verwrongen en onjuiste beeld over Turkije en onze president Erdogan vandaan komt.

  Want laten we eens 1 concreet argument eruit pikken:
  ‘De economie van Turkije is aan het afglijden en heeft deze investeringen hard nodig om vele redenen.’
  Dit is niet gebaseerd op de feiten. De Turkse economie gaat dit jaar ruim 6,5% groeien. Alle rating agency’s, Wereldbank, IMF, OESO hebben hun groeiverwachtingen voor Turkije dit jaar herhaaldelijk omhoog moeten bijstellen – en niet enkele tienden van procenten dus, maar met meerdere hele procenten tegelijk. Ook die instanties wisten, net als u, aan het begin van dit jaar het perfecte doemscenario voor te houden aan de wereld aangaande Turkije.
  In Q3-2017 realiseerde Turkije zelfs de grootste groei ter wereld van de ontwikkelde landen. En deze instanties worden geacht de meest specialistische kennis in huis te hebben om accurate voorspellingen te doen.
  En dit gaat dus al 16 jaar lang zo. Ieder jaar gaat volgens hen het Armageddon in Turkije uitbreken. En al 16 jaar groeit Turkije 2 tot 3 keer zo hard als Nederland en verdienen wij bakken met geld op onze investeringen, terwijl u het hier in Nederland met 0,25% rente op uw spaargeld moet doen.

  En wat dacht u eigenlijk dat onze president allemaal aan het doen is in Iran, de Balkan, Rusland, de Arabische landen (met name Qatar), (centraal-) Azië en Afrika?
  Juist, geldstromen en handelsrelaties diversificeren. Hij bouwt aan Turkse onafhankelijkheid, terwijl uw Nederland steeds meer autonomie aan het Derde Rijk, ehh sorry, de EU afstaat.
  U kunt nu wel heel arrogant denken dat geldstromen alleen maar uit uw landen naar Turkije kan stromen, maar Turkije boort in zeer hoog tempo nieuwe geldbronnen aan.

  Tot slot is Turkije ook als een malle haar (high-tech) industrie en hernieuwbare energievoorziening aan het opbouwen. Over enkele jaren is Turkije op alle gebied zelfvoorzienend, waarmee het financieringstekort geen issue meer is en buitenlandse investeringen niet meer noodzakelijk zijn, maar slechts nog een bonus.

  Turkije heeft slechts een buitenlandse schuld van +/- 39%, ongeveer de helft van Nederland – dat er wat dat betreft Europees gezien toch al beter voor staat dan gemiddeld.
  Daarmee is de rentelast makkelijk draagbaar.
  Geen enkele zorgen over de Turkse economie dus.

  Bovenstaande zaken vertelde Luijendijk er niet bij nietwaar? Zou hij dat wel gedaan hebben, dan had hij sowieso niet aan mogen schuiven bij het linkse Nieuwsuur, want hun taak is om Nederlanders als u voor te liegen over Turkije en vijandigheid te creëren, aan te wakkeren en in stand te houden.

  En u trapt daar, zonder eigen feitenonderzoek gewoon in.
  Gelukkig komt u voor de waarheid af en toe op ons forum buurten.

 • Roel de Jel

  Beste Ozturk, ik ben zeker geen vriend van Luijendijk. Mijn informatie komt uit andere hoek en deels uit Turkije. De koers van de beurs in Turkije blijft steken op 115 punten en is zakkende. De beurs koersen lopen altijd voor op de economie, daaraan kan je aflezen wat er gebeurd met met landeconomie. De grote megaprojecten die eigenlijk niet niet nodig zijn vliegveld, tunnel derde brug over de bosporus en mogelijk het bospures kanaal. Zijn projecten die veel geld kosten en meer kosten dan Turkije aan inkomsten heeft, dat gaat tenkoste van de Economische welvaart van Turkije.Het lijkt erop dat de bevolking een schijn welvaart wordt voor gehouden, de bevolking wordty echt wakker als de lira een duikvlucht naar beneden maakt en het leven ineens veel duurder wordt Daarnaar garanderend de Turkse staat de inkomsten van het nieuwe vliegveld dat is economisch heel gevaarlijk. En dat Erdogan op zoek gaat naar nieuwe geld stromen is logisch want hij kan dit niet meer van de Europese markt halen . Europa heeft alleen belang bij een economisch gezond Turkije goed voor de handel een markt van ongeveer 70 miljoen. Dus europa is er zeker niet opuit om Turkije economisch de das om te doen. Het z.g raketschild wat Turkije wilde kopen was geen onwil om te leveren, maar dit soort zaken moet cash betaald worden en altijd in US dollars. En Turkije had gewoon geen geld dat was het punt. PS Ik kom af en toe op dit forum omdat ik veel reis heb ik niet altijd tijd om te reageren. Verder zou ik zeggen hr. ozturk beste wensrn voor 2018

 • Mustafa

  Heer de Jel,

  Dat je uit je duim zuigt dat wist ik al, nooit niet gedacht dat je z’on dikke duim had.
  Ik heb absoluut geen problemen met mensen die een mening op na houden over iets of iemand maar,…
  De mening(en) die je aanhaalt is het uw persoonlijke kijk?
  Heeft u dat misschien ergens gelezen?
  Bent u misschien opgeleid als econoom of onderzoeksjournalist?
  Vertel het me, ik wil het begrijpen.
  Aan de hand van wat baseert u uw verhaal dat noch kop noch staart inhoudt.
  Als u dan toch met een argumentatie afkomt, zorg dan dat je het kan staven en onderbouwt,
  Geen vermoedens
  Geen veronderstellingen
  Geen waarschijnlijkheid
  Moet ik nog doorgaan?

 • Ozturk

  Geachte heer de Jel,

  Allereerst ook voor u (en alle andere lezers) de beste wensen in het nieuwe jaar. Laten we hopen dat we elkaar in het nieuwe jaar met nog meer respect kunnen bejegenen en elkaar nog beter zullen leren begrijpen.

  Wat betreft uw voorspelling voor de Turkse economie:
  U gaat helemaal niet in op wat ik schrijf, waardoor ik de indruk krijg dat mijn argumenten helemaal niet tot u doordringen of u ze bewust links laat liggen.
  U blijft maar doorgaan met doemscenario’s schetsen voor Turkije. Scenario’s zijn per definitie onbewijsbare voorspellingen voor de toekomst. Ik kan daar helaas niet op ingaan, want uw gelijk is net zo goed als het mijne, maar beiden hebben we geen glazen bol. Zelfs Moody’s etc komen al jaren niet eens in de buurt van een correcte voorspelling. Wie zijn wij dan?

  Echter wanneer ik u wijs op empirisch meetbare economische feiten uit het verleden, wenst u daar blijkbaar niet op in te gaan. Is dat misschien omdat u dan de AKP-regering toch enig krediet moet geven, en dat niet in lijn ligt met de richting waarnaartoe u deze discussie op wilt duwen?

  En als u dan toch voorspellingen wilt doen over de economie, dan heb ik er ook nog 1 voor u, alhoewel dat niet specifiek over de Turkse economie gaat, maar over vooral uw eigen economie:
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2017/12/2018-wordt-het-jaar-van-de-grootste-financile-crisis-ooit
  (normaal kopieer ik geen links naar andere websites, maar dit is echt lezenswaardig in dit verband)
  En als u dit artikel gelezen heeft: Natuurlijk zal dit ook de Turkse economie ernstig schaden, maar als ik u was zou ik mij toch primair over de VS en EU economie zorgen maken.
  En dan te bedenken dat we nog maar net de vorige crisis te boven zijn… Misschien kunnen westerse leiders nog wat leren van de Turken, hoe een crisis te voorkomen en/of hoe er zonder al te veel kleerscheuren doorheen te komen.

  Dus nogmaals: al 16 jaar presteert Turkije onder de AKP-regering VELE MALEN beter dan het EU-gemiddelde.
  Wij horen al 10 jaar lang dat de Turkse economie op het punt staat ten onder te gaan, en toch is dat niet gebeurd, terwijl de EU sinds 2008 haar diepste crisis van de eeuw onderging en de volgende aanstaande is.
  Natuurlijk, als u het maar lang genoeg blijft zeggen, dan krijgt u op enig moment een keer gelijk, want Turkije is geen eiland in de wereld.
  Uw hoop is echter, dat als de Turkse economie in zwaar weer zou komen wij van de ene op de andere dag de AKP-regering als een baksteen zouden laten vallen. Maar ook daar gaat u de mist in. Natuurlijk is het niet leuk als het eens economisch tegen zit, maar wij Turken realiseren ons maar al te goed dat we ook dankbaar moeten zijn voor de afgelopen 16 jaren van voorspoed, terwijl de EU langs de rand van de afgrond liep.

  En al zou het economisch slechts gaan, wie gaat ons daar dan uit halen? Toch niet de CHP he? Die staan gelijk aan de Nederlandse PvdA, u weet wel, van wijlen hr den Uyl, waarvan meneer Wiegel eens zei ‘Sinterklaas bestaat, dáár zit hij!’, wijzend naar den Uyl.

  Uw hoop is ijdel.
  Ik denk dat de EU Turkije gewoon moet gaan leren accepteren voor wat het is, in plaats van het uit alle macht van buitenaf te willen beïnvloeden en te willen veranderen.
  Zelfs als de AKP geen meerderheid zou halen bij de volgende verkiezingen, dan zal het altijd de grootste en machtigste partij in de Turkse politiek blijven. AKP-achtige partijen hebben in de historie van Turkije nu eenmaal altijd een ruime meerderheid behaalt ten opzichte van links-seculiere partijen, en dat zal niet snel veranderen gezien de leef- en denkwereld van de gemiddelde Turk.

 • Ozturk

  Dan zou ik nog in willen gaan op de punten die u aandraagt over de mega-projecten in Turkije:

  Tot vandaag liep Turkije (vooral Istanbul) ernstig achter de infrastructurele feiten aan, precies zoals men dat in Nederland nog steeds doet.
  Sinds het aantreden van de AKP-regering is dat wezenlijk veranderd. Men loopt vooruit op de toekomst:
  Zo bouwt men snelwegen/bruggen met minimaal 2×3 rijstroken, terwijl dat op dit moment nog overdreven lijkt. Echter wil men voorkomen dat men 1 en dezelfde weg, zoals in Nederland, 4 keer opnieuw moet reconstrueren of uitbreiden of met allerlei ingewikkelde dure technologie (spitsstroken, variabele stroken en snelheden, matrixborden etc), omdat dat vele malen duurder is dan nu in 1 keer overcapaciteit te bouwen.

  Turkije is geen Nederland.
  Turkije is een groeiland, terwijl Nederland aan alle kanten stagneert of zelfs krimpt.
  Iets wat nu te veel van het goede lijkt, is over enkele jaren wel degelijk passend of zelfs al weer te klein.
  Bovendien geeft het de Turken de ongekende luxe niet belemmerd te worden door de bestaande infrastructuur, zoals bijvoorbeeld in Nederland het jammerlijke en hopeloze Schiphol.

  Ik ga met u iedere weddenschap aan, dat de derde luchthaven binnen 3 jaar aan de 90 miljoen passagiers zal zitten en dat zelfs de geplande oplevering van de volgende fases (naar 150 a 200 miljoen passagiers in 2023) eerder te laat dan te vroeg zal komen.

  Het valt me van u tegen dat u Turkije op dezelfde bekrompen manier probeert te analyseren zoals Nederlanders dat over Nederland doen en vervolgens continu achter de feiten aan moeten lopen.
  Wij zijn Turken. Wij denken groot en zijn niet bang om grootste dingen te doen en daarbij risico’s te lopen.
  Doen we dat niet, dan zullen altijd net zo’n klein landje als Nederland blijven.
  Onze geschiedenis was groter dan dat, en zo is onze toekomst.

 • Ozturk

  En oh ja meneer de Jel… vandaag (3 januari, slechts 4 dagen na uw uitspraak) breekt de beurs in Istanbul weer een record en bereikt een nieuwe all-time high op 118.275 punten.
  Hoeveel feiten heeft u eigenlijk nog nodig om van uw starre standpunten af te geraken?
  Al hetgeen u zegt wordt 1 voor 1 ontkracht.
  Bent u al een beetje overtuigd dat het best goed komt met Turkije?

 • Ayhan

  Beste Ozturk ;
  Hoe je het draait of keert er zijn bepaalde soort mensen die vanhuis uit al een beeld hebben over iets of over iemand al ga je op je hoofd staan je zal ze niet kunnen overtuigen en zo iemand is die Roel die man blijft maar negatief over Turkije
  Dat je nog zoveel energie hebt ;))) ik heb het al opgegeven dus ik wens je nog veel sterkte toe
  We hadden hier een huisslaaf de Egyptenaar die net een temijer was met steeds andere namen terug kwam die zat in een identiteitscrisis die was gelijk rijp voor een inrichting wat een figuur was dat bah die graf hond had niets te vertellen over die dictator sisi die duizenden mensen had laten vermoorden en maar klagen over Turkije

Loading posts...