<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jun 04, 2022

Nederland geeft uit moskee gestolen inscriptie terug aan Turkije

De Nederlandse autoriteiten hebben een gestolen historisch opschrift teruggegeven aan Turkije. Het gaat om de inscriptie ‘El-Hacc İbrahimzade Hurşid Bey’, die op een veiling in Nederland werd verkocht en gestolen bleek te zijn uit de Şile Bozgoca Moskee is Istanbul.

Op 17 september 2021 werd in Nederland een veiling gehouden waar de inscriptie werd geveild. Daarop startte de Turkse hoofdofficier van Justitie van Şile een onderzoek naar het historische artefact dat eerder naar het buitenland was gesmokkeld.

Het Turkse ministerie van Justitie diende daarop een uitleveringsverzoek in bij Nederland en vroeg om teruggave van het historische grafschrift aan Turkije.

Istanbul

Het opschrift was in september op de veiling gekocht door de Metropoolgemeente Istanbul, die in handen is van oppositiepartij CHP en een eigenaardig bestuur geniet. De Nederlandse politie lag daar, op verzoek van Turkije, beslag op. Daarop werd besloten om de inscriptie terug te geven aan Turkije.

De inscriptie werd daarna in ontvangst genomen door Turkse officials en ligt inmiddels bij de Turkse ambassade in Den Haag. Het historische handwerk wordt de komende dagen naar Turkije gebracht en afgeleverd bij het ministerie van Cultuur en Toerisme.

De gemeente Istanbul verklaarde “de inscriptie te hebben gekocht voor een nieuw museum in Topkapı”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-06-2022

Jun 04, 2022
Loading posts...