<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jan 22, 2022

Nederland kan Oekraïne voorzien van wapens

De Nederlandse regering kan Oekraïne voorzien van wapens als dat land daarom vraagt.

Dat liet minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) vrijdag weten.

Hoekstra onderstreepte dat “de situatie in de regio is veranderd” tijdens een vergadering van de buitenlandcommissie over de crisis tussen Rusland en Oekraïne.

De Nederlandse regering was eerder niet van plan om wapens aan Oekraïne te leveren om de spanningen in de regio niet te laten toenemen, maar de situatie is zodanig verschoven dat het nodig is om de ontwikkelingen vanuit een ander perspectief te bekijken, aldus Hoekstra.

Ook staat de meerderheid van het Nederlandse parlement open ​​voor ‘defensieve militaire steun’ aan Oekraïne.

Rusland wordt ervan beschuldigd meer dan 100.000 troepen te hebben verzameld in de buurt van de grens met Oekraïne. Dat heeft bij het Westen de bezorgdheid gewekt dat Moskou een nieuw militair offensief tegen zijn ex-Sovjetbuurland zou beogen.

Het Kremlin heeft westerse beschuldigingen van een dreigende invasie ontkend en zegt dat zijn troepen “daar aanwezig zijn voor oefeningen”.

In februari 2014 vielen Russische troepen het Krim-schiereiland binnen, waarbij president Vladimir Putin de regio de volgende maand formeel opdeelde in twee afzonderlijke federale onderdanen van de Russische Federatie.

Turkije, de VS en de Algemene Vergadering van de VN beschouwen de annexatie als illegaal.

Volgens de VN zijn sinds 2014 meer dan 13.000 mensen omgekomen bij gevechten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten in de Oekraïense Donbas-regio.

De regio is een van de vele bronnen van wrijving tussen Rusland en Oekraïne.

Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan benadrukte donderdag dat zijn land vrede wil zien in de regio en liet weten dat hij de presidenten van Rusland en Oekraïne wil samenbrengen. Hij reist in februari af naar Oekraïne en Putin bezoekt binnenkort Turkije.

VS

Zaterdag werd bekend dat de VS 90 ton aan wapens en munitie heeft gestuurd naar Oekraïne.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-01-2022

Jan 22, 2022
Loading posts...