<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Nov 16, 2018

Nederland wil wapenembargo tegen Saudi-Arabië

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei donderdag dat hij bij de VN-Veiligheidsraad voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië zal pleiten. Meerdere Nederlandse media melden dat Blok dat met tegenzin moet doen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de regering van Nederland opgeroepen om resoluties in te dienen voor een “staakt-het-vuren in Jemen” en een “wapenembargo tegen Saudi-Arabië”.

Blok liet ook weten dat het niet zo ver zou gaan, omdat Nederland hier “een beperkte bijdrage aan heeft”.

De Nederlandse minister zei dat Nederland geen grote exporteur van wapens is en benadrukte dat “landen zoals Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die grote wapenexporteurs zijn, het wapenembargo niet willen toepassen.”

Hij zei ook dat de Nederlandse regering graag verdere stappen op Jemen wil ondernemen, maar ‘grote landen’ zijn niet bereid zijn om dat te doen.

Blok wees erop dat hij zich zou willen houden aan het “beperkte wapenexportsysteem” dat door Nederland is geïmplementeerd in de richting van Saudi-Arabië. “De situatie in Jemen is afschuwelijk en dramatisch.”

Hij merkte op dat hij liever het staakt-het-vuren zou willen verdedigen in de VN-Veiligheidsraad en wil pleiten humanitaire hulp in Jemen, eraan toevoegend dat: “Degenen die het veroorzaken, begaan een verschrikkelijke misdaad.”

Het behoeftige Jemen is sinds 2014 zwaar getroffen door geweld, toen Houthi-rebellen een groot deel van het land overrompelden, inclusief de hoofdstad Sanaa. Het conflict escaleerde in 2015 toen Saudi-Arabië en zijn Arabische bondgenoten verwoestende luchtaanvallen in Jemen lanceerden, gericht op het terugwinnen van Houthi-overwinningen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – DEN HAAG | Gepubliceerd: 16-11-2018

Nov 16, 2018
Loading posts...