<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Feb 01, 2019

Nederlander sleept Israëlische generaals voor de rechter

De Palestijnse Nederlander Ismail Ziada houdt twee Israëlische generaals verantwoordelijk voor de dood van zijn familieleden. Het gaat om Benny Gantz, voormalig stafchef van het Israëlische leger en oprichter van de Israel Resilience Party en Amir Eshel, destijds commandant bij de Israëlische luchtmacht.

Ziada, een Nederlander die is geboren in het vluchtelingenkamp Al-Bureij in Gaza, heeft een proces aangespannen bij het Internationaal Strafhof (ICC) met betrekking tot de dood van zes Gazaanse burgers, meldde het Israëlische dagblad Haaretz vrijdag.

Beide generaals worden beschuldigd van het organiseren en starten van aanslagen die hebben geleid tot de verwoesting van Ziada’s familiehuis in Bureij, resulterend in de dood van de moeder van de aanklager, drie broers en zussen, een schoonzus, een neef en een huisgast.

Volgens de Nederlandse advocaat van Ziada, Liesbeth Zegveld, ontkent de Israëlische wet de Palestijnen het recht om civiele compensatieclaims in te dienen voor vermeende Israëlische misdaden.

“De Oslo-akkoorden verbieden Palestijnen om Israëli’s aan te klagen in Palestijnse rechtbanken,” citeerde Haaretz Zegveld. “De Nederlandse wet staat Ziada echter toe om een ​​rechtszaak aan te spannen in het Nederlandse rechtssysteem”, voegde ze eraan toe.

Volgens Haaretz heeft Cathelijne van der Plas, advocaat van de aangeklaagde Israëlische generaals, het ICC gevraagd om de vorderingen van Ziada te verwerpen op grond van het feit dat het Nederlandse rechtssysteem onbevoegd is over de zaak. Van der Plas beweert ook dat haar cliënten immuniteit genieten omdat beide mannen hun officiële verantwoordelijkheden vervulden toen de doden vielen.

Zegveld heeft nu tot de eerste week van maart de tijd om hun argumenten te beantwoorden, volgens Haaretz, die vervolgens liet weten dat de Israëlische regering de juridische verdediging van de twee ambtenaren betaalt. Ziada en zijn familie betalen op hun beurt juridische kosten met bijdragen van donateurs.

Gantz wordt met name gezien als een van de meest sterke en levensvatbare uitdagers van de zittende premier Benjamin Netanyahu bij de Israëlische verkiezingen gepland in april.

UPDATE 04/02: Niet het ICC, maar een rechtbank in Den Haag buigt zich over de zaak.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – DEN HAAG – JERUZALEM | Gepubliceerd: 01-02-2019

Feb 01, 2019
Loading posts...