<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Apr 27, 2016

Nederlandse cabaretier: ‘Satirici zelfde rol als terroristen’

Satirici vergeten dat ze dezelfde rol beginnen te spelen als terroristen. Dat zei cabaretier Freek de Jonge tijdens het televisieprogramma DWDD.

De uitspraak van De Jonge komt na de commotie die de Duitse komiek Böhmermann heeft laten ontstaan nadat hij de Turkse president Erdoğan heeft beledigd in een smaadgedicht. “Hij is rechtstreeks op smaad afgegaan. Hij vroeg zich af wanneer hij in aanraking kwam met de wet als hij Erdoğan zou beledigen. Nou, dat risico neemt hij toch, wetend dat er zo een wet is, wat is dan verder de discussie als de man zich beledigd voelt en de Duitse staatshoofd zegt dat ze het gaan uitzoeken?”, vraagt De Jonge zich af.

Op de vraag van cabaretier Ali B, die ook te gast was bij DWDD, wat De Jonge vindt van de wet die het verbiedt om staatshoofden van bevriende landen te beledigen antwoordde de Nederlandse cabaretier: “We zijn bezig met een beschaving en we proberen toch deze beschaving te verfijnen, of niet? Moeten we maar scheldend over straat lopen en elkaar beledigen? Ik vind dat er grenzen zijn aan meningsuiting. Het is aan de rechter om in dit soort gevallen te bepalen of de grenzen zijn bereikt.”

De Nederlandse cabaretier zegt dat de voorhoeder van de vrije meningsuiting vindt dat er maar een bepaalde mening geuit mag worden en niet meer meningen. “Dat is een beetje wonderlijk aan de discussie. Wij vergissen ons in dat wij als satirici langzamerhand hetzelfde rol spelen als terroristen, want we ontregelen de zaak. We brengen de zaak waar mensen wanhopig zoeken naar een klein beetje balans om in godsnaam die drie miljoen vluchtelingen daar te houden, komen wij dan met onze grote woestijnvoeten, lopen we daar dwars door geen en ontstaat er een hele rare discussie.”

De Jonge gaf ook zijn mening over de satirici die er nu op los gaan. “Je bent als verantwoordelijk satiricus verplicht na te denken over wat je onderneemt. Dat is anders dan twintig jaar geleden. Waarom moet iedere keer gezegd worden dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is, die is helemaal niet in het geding”, aldus de Nederlandse cabaretier.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden

Apr 27, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...