<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Ak Ajans Nederland
Oct 10, 2017

Nederlandse hoogleraar: Europa incompleet zonder Turkije

Volgens mensenrechtenhoogleraar Tom Zwart is de Europese Unie (EU) incompleet zonder Turkije. Na de Brexit is toetreding van Turkije tot de unie nog crucialer geworden, zegt Zwart in een interview. Hij heeft ook kritiek op de Nederlandse regering.

De hoogleraar aan Universiteit Utrecht bij de faculteit Rechtsgeleerdheid, gespecialiseerd in mensenrechten, en directeur van School of Human Rights Research benadrukt dat “Europa sommige problemen zeker niet op kan lossen zonder Turkije”.

Zwart is van mening dat Turkije positief zal bijdragen aan de unie. “Turkije heeft dankzij president Recep Tayyip Erdoğan groot vooruitgang geboekt in de onderhandelingen met de EU.”

“Turkije heeft een sleutelrol. De toetredingsgesprekken met Turkije moeten snel weer worden hervat. De EU moet tevreden zijn met de vluchtelingendeal met Turkije en dit ook respecteren. Als Turkije toetreedt tot de EU, zal ook de handel met dat land sneller lopen. Met name voor Nederland”, vertelt Zwart.

Kritiek

De hoogleraar heeft ook kritiek op de Nederlandse houding op de couppoging in Turkije van vorig jaar. “De EU en de Nederlandse regering hebben de couppoging gebagatelliseerd en niet serieus genomen. Turkije is alleen gelaten. De EU moest meer berouw tonen voor de moordpoging op president Erdoğan en het feit dat veel mensen zijn vermoord. Dit was een aanval op democratie.”

Zwart heeft er vertrouwen in dat de rechtsprocedure tegen de coupdaders democratisch verloopt. “Ik heb hier eindeloos vertrouwen in. Alleen moet Turkije dat wel beter kenbaar maken”, aldus Zwart.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEDERLAND | Gepubliceerd: 10-10-2017

Oct 10, 2017
 • Turkse Turk

  Turkije heeft geen belang bij een Eu lidmaatschap.

  Verder heeft de EU het beeld zich als een zeer onbetrouwbare bondgenoot te gedragen. Daar kan Turkije niet op bouwen.

  Wat deze wetenschapper zegt klopt wel. Eu heeft grote belang bij een lidmaatschap van Turkije in de EU. Maar persoonlijk denk ik dat Turkije niet in zijn hoofd moet halen Eu te vertrouwen.

  Turkije kan wel speciale relaties opbouwen die wederzijdse belangen dienen.

 • Ozturk

  Een lezing waar ik 100% achter kan staan meneer Turkse Turk.
  Turkije is een groot land met voldoende inwoners om zelfstandig in de wereld te kunnen opereren. Met 80 miljoen mensen die per hoofd zo’n 13.000 USD verdienen (en snel groeiende) heb je bij onderhandelingen een goede uitgangspositie, want velen zullen geïnteresseerd zijn om zo’n markt te mogen bedienen.

  Momenteel heeft Turkije de EU meer te bieden dan dat de EU Turkije te bieden zou hebben. Vaak wordt gezegd dat lidmaatschap tot snelle economische en maatschappelijke verbetering leidt, maar vooralsnog heeft 11 jaar lidmaatschap Bulgarije en Roemenië geen stap vooruit gebracht. In Roemenië ligt het minimumloon rond 235 euro per maand, terwijl producten in de winkel vanwege de vrije toegang tot deze markten van west-Europese fabrikanten wél duurder zijn geworden.
  In die zin hoeven we deze landen niet te benijden. De EU onderneemt ook niet acht actie om deze landen vlot te trekken, integendeel, men houdt deze landen arm, zodat de bevolking van deze landen als de slaven van Europa kunnen fungeren en vrijelijk kunnen worden uitgebuit.
  Vandaag nog een artikel in de media, dat Roemeense vrachtwagenchauffeurs moderne slavernij ondergaan en door Nederlandse transportbedrijven worden uitgebuit.
  Ah… daar istie weer: Het Nederlandse slaven-gen.

  Ik ben het daarom geheel met u eens: Liever arm, vrij en onafhankelijk dan ‘rijk’, afhankelijk en tot slaaf gemaakt. Waarbij ‘rijk’ ook slechts denkbeeldig is, want misschien is Roemenië dan wel ‘rijk’ tov een Afrikaans ontwikkelingsland, maar binnen de Unie waar zij toe behoort is zij alsnog het armst en blijven dat ook.

 • Turkse Turk

  Turkije binnen Eu is niet hetzelfde als Romenie of Bulgarije. Turkije is een zwaargewicht in zowel zijn werkelijke capaciteit als zijn potentie.

  Tevens liging van Turkije als de ondernemersgeest van de Turken hebben allemaal enorme invloeden.

  Turkije is ook een perfecte distributie center Doorvoerland als productie centra. …

  Dit alles betekent dat de Turkse economie wanneer lid geworden is van de EU als een gek gaat groeien…. Turkije zal enorme investeringen naar zichzelf toe zuigen en miljoenen en denk aan minimaal 10 miljoen Europese mensen zullen naar Turkije verhuizen om er te werken.

  Turkse en Duitse industrie kunnen elkaar perfect aanvullen en win win situatie hebben.

  Naast dit alles zal Turkije Eu economisch letters binnen 25 jaar veroveren… Dus met tijd in minder dan 20 jaar zullen de Turken Duitsland in de schaduw laten…

  Zo groot is de Turkse capaciteit.

  Samen met Turkije zal de EU wel opeens een supermacht zijn die zich kan meten met Rusland en Usa… nu kunnen ze niet eens piepen.

  Maar Eu is onbetrouwbaar en daarom moet je hen dit niet gunnen.

  Turkije is de leider van de Islam wereld en de Turkse wereld. Met zijn leiderschap kan Turkije een unie creëren waarvan zij de ontwerper en de leider van is. Zo een unie zal niet alleen de EU maar de hele wereld in zijn schaduw laten.

 • kees

  Is die man ziek of zo? Hoog leeraar. Volgens mij geeft hij les op het gekkenhuis. Turkije mag nooit bij Europa komen en hoort een handels boycot te krijgen. Negeren dat land

 • Deli Balta

  jouw schimmel hersens stinken en daarom zal jij de waarde van Turkije nooit begrijpen. Ze moeten nederland een handels boycot geven. Nederland piept als een muis…ze heeft niets te zeggen over supermacht Turkije..,,

  maak je maar geen zorgen, Turkije wil niet bij de EU. hou jij je maar bij je zinkende kikkerland blub…blubbbb blubbbb b

 • Ibrahim

  Dat is goeie!

 • Leen Smit

  Ankara zal N O O I T de macht aan Brussel geven, en dat is maar goed ook. Veel zaken zijn in Turkije beter geregeld als in de EU. Kijk naar de economie en de bijna “gratis” gezondheidszorg waar wij ons in NL groen en geel voor betalen. Zo zijn er nog veel meer zaken op te noemen.

 • Ibrahim

  Ja, maar we zijn verplicht om belasting en gezondheidzorgverzekeringen te betalen. Dat noem ik geen gratis. Ze profeteren met declaraties en maken ons misbruiken. Turkije doet niet hetzelfde als EU en Nederland. Turkije doet beter voor zieke mensen en ook goudeerlijk. Nederland en EU zijn zinkende schip. Feiten zijn waarheid. Betalen betalen betalen zijn ziek.

 • Palestino

  Dat zal waarschijnlijk geen probleem zijn aangezien Turkije niet eens bij de EU wil. Turkije is beter af zonder dat hun.

Loading posts...