<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Oct 10, 2017

Nederlandse hoogleraar: Europa incompleet zonder Turkije

Volgens mensenrechtenhoogleraar Tom Zwart is de Europese Unie (EU) incompleet zonder Turkije. Na de Brexit is toetreding van Turkije tot de unie nog crucialer geworden, zegt Zwart in een interview. Hij heeft ook kritiek op de Nederlandse regering.

De hoogleraar aan Universiteit Utrecht bij de faculteit Rechtsgeleerdheid, gespecialiseerd in mensenrechten, en directeur van School of Human Rights Research benadrukt dat “Europa sommige problemen zeker niet op kan lossen zonder Turkije”.

Zwart is van mening dat Turkije positief zal bijdragen aan de unie. “Turkije heeft dankzij president Recep Tayyip Erdoğan groot vooruitgang geboekt in de onderhandelingen met de EU.”

“Turkije heeft een sleutelrol. De toetredingsgesprekken met Turkije moeten snel weer worden hervat. De EU moet tevreden zijn met de vluchtelingendeal met Turkije en dit ook respecteren. Als Turkije toetreedt tot de EU, zal ook de handel met dat land sneller lopen. Met name voor Nederland”, vertelt Zwart.

Kritiek

De hoogleraar heeft ook kritiek op de Nederlandse houding op de couppoging in Turkije van vorig jaar. “De EU en de Nederlandse regering hebben de couppoging gebagatelliseerd en niet serieus genomen. Turkije is alleen gelaten. De EU moest meer berouw tonen voor de moordpoging op president Erdoğan en het feit dat veel mensen zijn vermoord. Dit was een aanval op democratie.”

Zwart heeft er vertrouwen in dat de rechtsprocedure tegen de coupdaders democratisch verloopt. “Ik heb hier eindeloos vertrouwen in. Alleen moet Turkije dat wel beter kenbaar maken”, aldus Zwart.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEDERLAND | Gepubliceerd: 10-10-2017

Oct 10, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...