<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 05, 2018

Nederlandse minister prijst Turkije

De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft woensdag het genereuze beleid van Turkije voor de bescherming van Syriërs geprezen.

“Turkije voert een genereus beleid voor de bescherming van Syriërs in het land”, zei Sigrid Kaag in een schriftelijke verklaring.

Kaag verklaarde dat Turkije grotendeels heeft bijgedragen tot de vermindering van het aantal irreguliere migranten, evenals de verdrinkingszaken in de zee.

Ze maakte haar opmerkingen na een vraag in de Tweede Kamer over de deal tussen Turkije en de EU in maart 2016, die de onregelmatige migratiestroom door de Egeïsche Zee wil indammen door strengere maatregelen te nemen tegen mensenhandelaars en de omstandigheden te verbeteren voor meer dan 3 miljoen Syriërs in Turkije.

Kaag zei dat de EU-faciliteit voor vluchtelingen in Turkije (FRIT) veel Syrische kinderen onderwijs heeft gegeven en gezorgd heeft voor het levensonderhoud van Syrische gezinnen in Turkije. “Dat Syriërs er bewust voor kiezen om in Turkije te blijven in plaats van de EU bewijst dat de toestand in Turkije goed is voor Syriërs,” verklaarde ze.

Volgens cijfers van de UNCHR is het aantal Syriërs dat in Turkije woont gestegen tot 3,5 miljoen in augustus, dat aan het begin van het jaar 3,4 miljoen bedroeg, zei Kaag.

“Afgezien hiervan, neemt Turkije ook andere migrantengroepen en kwetsbare mensen onder bescherming,” zei ze, eraan toevoegend dat het aantal 2,7 miljoen bedroeg in 2015 en dat steeg tot 3,7 miljoen in 2018. “Volgens deze cijfers moeten we Turkije blijven ondersteunen via FRIT”, zei ze.

Nederland begrijpt de strijd van Turkije tegen illegale migratie en zijn inspanningen om de grensbeveiliging in conflictgebieden te intensiveren, benadrukte Kaag.

Turkije

Turkije heeft tot nu toe meer dan 25 miljard dollar uit eigen zak uitgegeven voor de opvang van de Syriërs, verklaarde de Turkse regering eerder. Het land ontving tot nu toe slechts een deel van de beloofde Europese zes miljard euro, die geheel voor de vluchtelingen is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – DEN HAAG | Gepubliceerd: 05-09-2018

Sep 05, 2018
Loading posts...