<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Apr 07, 2015

Nederlandse zakenman veroordeeld wegens verkoop stof chemische wapens aan Saddam Hussein

De Nederlandse zakenman Frans van Anraat is veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan 16 slachtoffers wegens het verkopen van grondstoffen voor chemische wapens aan de verdreven leider Saddam Hoessein.

Van Anraat kreeg in 2005 een celstraf van 16,5 jaar wegens oorlogsmisdaad en misdaden tegen de menselijkheid. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem ook tot het betalen van een schadevergoeding. De advocaat van Van Anraat gaf aan dat hij dit niet kon betalen en ging in hoger beroep.

De gerechtshof heeft de vonnis bekrachtigd. De Nederlandse zakenman moet nu 25.000 euro betalen per slachtoffer, allen van Iraakse en Iraanse afkomst.

Van Anraat erkende in diverse interviews dat hij de grondstoffen aan Saddam Hoessein had verkocht. Hij verklaarde dat hij niet wist waarvoor de regime van Saddam deze grondstoffen ging gebruiken.

Frans Van Anraat is vrijgelaten na zijn gevangenschap en verklaart dat hij in 1980 in contact was geweest met Saddam Hoessein. De chemische wapens zijn gebruikt bij bloedbaden in Irak alsmede bij de bloedbad in Halabja en tijdens de oorlog met Iran.

 

© Turksemedia.nl | AA – The Hague

Apr 07, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...