<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 07, 2020

Nepjournalisten ingezet tegen Turkije

De Amerikaanse nieuwswebsite Daily Beast meldt dinsdag dat er nepjournalisten, valse experts en niet-bestaande personages zijn ingezet tegen Turkije. Het land is in hun ‘nieuwsstukken’ zwartgemaakt.

Sinds juli 2019 hebben minstens 19 neppe personages meer dan 90 opiniestukken in 46 verschillende media gepubliceerd waarin de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is geprijsd en Turkije, samen met Qatar en Iran, is belasterd, verklaart Daily Beast.

Een van de nep-experts van het opgezette netwerk is Raphael Badani die als Newsmax ‘Insider’-columnist Dubai heeft gepromoot als “een oase van stabiliteit in een turbulente regio” in een breed scala aan publicaties in onder andere Washington Examiner, Real Clear Markets, American Thinker en National Interest.

Badani omschreef zichzelf als een “geopolitieke risicoconsulent en interactieve simulatieontwerper” en een “senior analist voor internationale betrekkingen” voor het ministerie van Arbeid. Maar in feite bestaat hij niet.

“Zijn profielfoto’s zijn gestolen van een blog van een onwetende persoon uit San Diego. Zijn LinkedIn-profiel, dat hem omschreef als afgestudeerd aan de universiteiten George Washington en Georgetown, is even fictief”, beschrijft het rapport van journalist Adam Rawnsley.

Onmiddellijk na de publicatie van het rapport genaamd ‘Right-Wing Media outlets Duped by a Middle East Propaganda Campaign’ verwijderde de Washington Examiner zijn artikel geschreven door “Badani”, met alleen een opmerking van de redacteur: “Deze opinie is verwijderd na een onderzoek naar de herkomst en het auteurschap.”

Maandag schortte ook Twitter het account van Badani op, samen met 15 anderen.

Uit het rapport bleek dat de Jerusalem Post, Arab News, Al-Arabiya, South China Morning Post, Jewish News Service, Middle East Online, Asia Times, The Post Millennial en vele andere publicaties deze nep-experts ook hebben gebruikt in hun nieuwsverslaggeving.

Nepjournalisten

De nepjournalisten gebruikten een mix van gestolen of door kunstmatige intelligentie gegenereerde avatars en nepbiografieën om zo hun ‘onderzoek’ geloofwaardiger te laten lijken.

Marc Owen Jones, een professor aan de Hamad bin Khalifa Universiteit in Qatar, was de eerste die deze verdachte accounts opmerkte. Jones doet onderzoek naar verschillende onderwerpen, waaronder de rol van Twitter Bots en strategieën voor informatieve controle die worden gebruikt door statelijke en niet-statelijke actoren.

“Deze operatie met enorme invloed benadrukt het gemak waarmee kwaadwillende actoren de identiteit van echte mensen kunnen misbruiken, internationale nieuwsuitzendingen kunnen bedriegen en propaganda van onbekende herkomst kunnen legitimeren via gerenommeerde media”, zei hij tegen Daily Beast. “Het is niet alleen nepnieuws waar we op moeten letten, maar ook op nepjournalisten.”

Nepnieuws over Turkije

Het rapport beweert dat een van de gemeenschappelijke drijfveren van deze nepplatforms en nepexperts het beschadigen van de rol van Turkije en Qatar in de regio is.

Beide landen hebben consequent de democratische bewegingen in het Midden-Oosten gesteund en militaire staatsgrepen aan de kaak gesteld in het nieuwe politieke landschap dat is gevormd door de Arabische lente en de Syrische oorlog.

Dat gebeurde in een tijd waarin de kroonprinsen van de VAE en Saudi-Arabië, evenals de president van Egypte, die na een bloedige militaire staatsgreep ondemocratisch aan de macht is gekomen, goede betrekkingen hadden opgebouwd met Israël en andere westerse actoren ten koste van de belangen van moslims in de regio.

“Bij Persia Now, The Arab Eye en in tientallen andere publicaties hebben de nepbijdragers soortgelijke thema’s overgenomen in hun opiniestukken”, onderstreept het rapport.

“Ze zijn kritisch over Qatar en in het bijzonder over het door de staat gefinancierde nieuwscentrum Al Jazeera. Ze zijn geen grote fan van de rol van Turkije in het steunen van de legale regering in Libië en noemen dat ‘slecht nieuws’, gericht op ‘het beperken van de stroom van vitale energiebronnen’ naar Europa, om ‘zo een wig te drijven’ en ‘de NAVO verdelen’”, blijkt uit het rapport.

Karman

Dezelfde neppe personages hebben zich ook gericht op de Jemenitische politica en mensenrechtenactiviste Tavakkol Karman, een Nobelprijswinnaar uit 2011, die onlangs werd benoemd tot bestuurslid van de Oversight Board van Facebook, een entiteit die beslissingen neemt over het modereren van inhoud op het sociale mediaplatform.

Sindsdien is ze onterecht belasterd door particuliere en door de staat beheerde mediakanalen in Saudi-Arabië, Egypte en de VAE. “Dat geeft een idee over de acteurs achter het nepnetwerk”, aldus het rapport.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-07-2020

Jul 07, 2020
Loading posts...