<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Dec 03, 2022

Nieuwe opnames Turkse tradities in UNESCO-lijst

Twee multinationale waarden van Turkije, de theecultuur als symbool van identiteit, gastvrijheid en sociale interactie en de traditie van het vertellen van grappen door de Seltsjoekse satiricus Nasreddin Hodja, zijn opgenomen in de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Dat maakte het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend.

“Onze multinationale nominatiebestanden van “Telling tradition of Nasreddin Hodja/Molla Nesreddin/Molla Ependi/Apendi/Afendi Kozhanasyr Anekdotes” gezamenlijk ingediend met Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan en ‘Cultuur van Çay (Tea), een Symbool van Identiteit, Gastvrijheid en Sociale Interactie’ ingediend met Azerbeidzjan zijn ingeschreven op de UNESCO-representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat gebeurde tijdens de zeventiende zitting van het Intergouvernementeel Comité voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed”, is verklaard.

Het Turkse ministerie vermeldde daarbij dat er voortaan vijfentwintig culturele elementen van Turkije op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat. “We zullen onze rijke mondelinge tradities en uitdrukkingen blijven koesteren en meenemen naar de toekomst en onze sociaal ingebedde culturele elementen met een sterke en diepgewortelde traditie promoten.”

Eerder op de dag kondigde het ministerie de opname aan van zijn multinational “Zijdeteelt en traditionele productie van zijde voor weven” op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

De zeventiende sessie van de bijeenkomst vindt plaats in de Marokkaanse hoofdstad Rabat tussen 28 november en 3 december.

Nasreddin Hodja is een uniek en vermakelijk personage uit de Turkse folklore.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 03-12-2022

Dec 03, 2022
Loading posts...