<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 17, 2024

Nieuwe samenwerkingen Turkije-Japan: ‘Genieten unieke vriendschapsbanden’

Turkije en Japan genieten diepgewortelde vriendschapsbanden die ver teruggaan in de geschiedenis.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan dinsdag op een gezamenlijke persconferentie met zijn Japanse tegenhanger Yoko Kamikawa in Ankara.

De relaties zijn op die solide basis ontwikkeld en in 2013 tot het niveau van een strategisch partnerschap verheven, benadrukte Fidan.

Hij herinnerde iedereen eraan dat Japan aanzienlijke steun heeft verleend aan Turkije nadat op 6 februari 2023 een dubbele en ongekende aardbeving het zuidelijke deel van het land had getroffen. De Turkse buitenlandminister zei dat Japan blijft bijdragen aan de wederopbouwactiviteiten in de regio. “Ik wil onze Japanse vrienden nogmaals bedanken voor deze solidariteit. ”

“We werken samen om de honderdste verjaardag van de relatie op een waardige manier te vieren”, zei Fidan ter ere van de viering van de honderdste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen. “Het hele jaar door willen we nieuwe dimensies toevoegen aan onze relatie door middel van academische, culturele en economische evenementen.”

Verder liet de Turkse buitenlandminister weten blij te zijn dat de Turks-Japanse Technische Universiteit in 2024 operationeel zal worden.

Net als veel andere gebieden hecht Turkije belang aan de implementatie van de bestaande samenwerking tussen de twee landen op energiegebied, zei hij verder.

De twee landen geloven dat er nieuwe mogelijkheden zijn voor samenwerking in de defensie-industrie. “We houden ook de recente stappen van Japan op het gebied van defensie en veiligheid nauwlettend in de gaten.”

Tijdens de bijeenkomst werd de nadruk gelegd op de noodzaak om een einde te maken aan het Israëlische bloedbad in Gaza en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, onderstreepte Fidan. “Wij geloven dat een duurzame vrede in het Midden-Oosten alleen kan worden bereikt door middel van een tweestatenoplossing. We zijn blij dat we hetzelfde standpunt met Japan delen.”

“We zijn het er allebei over eens dat de oplossing alleen gebaseerd kan zijn op de grenzen van 1967, met de oprichting van een onafhankelijke en soevereine staat Palestina met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, waarbij de territoriale integriteit behouden blijft”, benadrukte Fidan.

Beide landen hebben ook besloten samen te werken op het gebied van humanitaire hulp aan Gaza.

Japan

Kamikawa zei dat Turkije en Japan, landen die vaak door aardbevingen worden getroffen, elkaar vaak helpen in tijden van moeilijkheden. Ze zei dat Japan betrokken is geweest bij tal van hulpactiviteiten in Turkije na de megaramo in februari 2023. Ze merkte ook op dat Turkije Japan hulp bood na de recente aardbevingen in de prefectuur Ishikawa en sprak haar dank uit.

Het dodental als gevolg van de aardbeving op nieuwjaarsdag in Japan is de 200 gepasseerd, terwijl volgens Kyodo News nog steeds minstens 120 mensen vermist worden terwijl de zoektocht naar overlevenden voortduurt. De aardbeving met een kracht van 7,6 verwoestte de infrastructuur en beïnvloedde elektriciteitsleidingen.

Beide partijen hebben het belangrijke momentum van de honderdste verjaardag van het aangaan van diplomatieke betrekkingen vastgelegd en zijn overeengekomen de relatie verder te versterken, liet ze weten.

Er vonden discussies plaats over inspanningen om de kritieke humanitaire situatie in Gaza onmiddellijk te verbeteren, vermeldde de Japanse buitenlandminister. “Bovendien zijn we overeengekomen om onze samenwerking voort te zetten, ook binnen het NAVO-kader, voor de onmiddellijke stopzetting van de Russische bezetting van Oekraïne en om de gezamenlijke inspanningen voor de wederopbouw van Oekraïne voort te zetten.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-01-2024

Jan 17, 2024
Loading posts...