<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 04, 2023

‘Nieuwe wereldorde krijgt vorm’

Volgens de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev is “de nieuwe wereldorde vorm aan het krijgen”.

Dat zei hij deze week tijdens de bijeenkomst van de Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) in de hoofdstad Baku. NAM voelen zich niet gebonden aan de twee grote bestaande blokken uit de Koude Oorlog: het Westen en het Oostblok.

“De wereld is nu getuige van de ernstigste Oost-West-confrontatie sinds het einde van de Koude Oorlog, met gevolgen voor het resterende deel van de wereld. Als de op één na grootste internationale instelling na de VN, zou NAM een meer zichtbare en efficiëntere rol moeten spelen in de internationale arena en actief moeten deelnemen aan het hervormen van de nieuwe wereldorde”, zei Aliyev.

Hij benadrukte dat de internationale veiligheidsarchitectuur die al tientallen jaren bestaat momenteel radicale veranderingen ondergaat. Het multilateralisme staat op het spel met “de erosie van internationaalrechtelijke normen en principes” die de internationale orde verder bedreigen.

“Er worden meer gevallen van schending van soevereiniteit en territoriale integriteit en inmenging in de interne aangelegenheden van staten waargenomen. De beslissingen van de leidende internationale organisaties worden niet uitgevoerd of de selectieve aanpak en dubbele standaarden worden toegepast.”

Aliyev onderstreepte dat de NAM zich moet verenigen om de groeiende trend van neokolonialisme uit te bannen, erbij vermeldend dat de organisatie de soevereiniteit van de Unie van de Comoren over het eiland Mayotte, een Frans overzees departement in de Indische Oceaan, “sterk” steunt en dat de NAM roept Parijs op om “de rechten van het Nieuw-Caledonische volk en andere volkeren in Franse overzeese gemeenschappen en gebieden te respecteren”.

“De door Frankrijk bestuurde gebieden buiten Europa zijn akelige overblijfselen van het Franse koloniale rijk. We roepen Frankrijk ook op om zijn excuses aan te bieden en zijn verantwoordelijkheid te erkennen voor zijn koloniale verleden en bloedige koloniale misdaden en genocide tegen NAM-lidstaten in Afrika, Zuidoost-Azië en andere plaatsen”, vervolgde de Azerbeidzjaanse president.

Aliyev liet weten dat er een permanente zetel moet worden gegeven aan de NAM in de VN-Veiligheidsraad, naast het idee om permanente zetels toe te kennen aan Afrikaanse landen, en voegde eraan toe dat het VN-orgaan “doet denken aan het verleden en niet de huidige realiteit weerspiegelt”.

Verder is de VN-Veiligheidsraad “inefficiënt”. Zo werden vier resoluties die door het VN-orgaan waren aangenomen over de onmiddellijke en onvoorwaardelijke terugtrekking van Armeense troepen uit het grondgebied van Azerbeidzjan bijna drie decennia lang genegeerd.

“In 2020 heeft Azerbeidzjan zelf zijn territoriale integriteit en historische gerechtigheid hersteld met militair-politieke middelen en de uitvoering van de resoluties van de Veiligheidsraad afgedwongen. Waarschijnlijk was dat het eerste geval ter wereld sinds de oprichting van de VN.”

De Beweging van Niet-Gebonden Landen werd opgericht in 1961 onder leiding van het toenmalige Joegoslavië toen de wereld begon te polariseren tussen Oost en West. Het heeft momenteel 120 leden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-03-2023

Mar 04, 2023
Loading posts...