<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Apr 22, 2019

Notre-Dame doet denken aan andere verloren erfgoederen van de mensheid

De grootschalige brand in de Notre-Dame in Parijs doet denken aan andere historische monumenten en schatten die de mensheid de laatste jaren heeft verloren tijdens burgeroorlogen in Syrië, Irak en Afghanistan.

Terwijl het dak en de toren van de Notre-Dame zijn vernietigd door een vuur dat accidenteel is ontstaan, zijn oudere monumenten in Islamitische landen opzettelijk door explosieven vernietigd.

Palmyra, Syrië

Terroristengroep Daesh bezette tussen 2015 en 2017 Palmyra, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en verwoestte veel historische monumenten in de regio.

Daesh verwoestte het ‘Oude Leeuw van Al-lat’-standbeeld in Palmyra evenals verschillende andere majestueuze beelden, zoals de tempel van Baal Shamin uit de eerste eeuw, de tempel van Bel en de toren van Elahbel, afkomstig uit de tweede eeuw.

Palmyra, een oase van immense geschiedenis in de Syrische woestijn en ten noordoosten van de hoofdstad Damascus, is de thuisbasis van de monumentale ruïnes van een oude stad die een van de belangrijkste culturele centra was in de eerste twee eeuwen van de huidige tijd.

Palmyra staat op het kruispunt van beschavingen en zal, na uitgebreide renovaties, naar verwachting deze zomer heropenen voor toeristen.

Grote moskee van Aleppo, Syrië

De Grote Moskee van Aleppo, ook bekend als Jami Halab al-Kabir of de Umayyad-moskee van Aleppo, is de grootste en een van de oudste moskeeën in Aleppo, die zwaar getroffen is door een oorlog.

Gelegen in een oud werelderfgoed, wordt dit juweel van de Seljuk-beschaving verondersteld de gastheer te zijn van de overblijfselen van de profeet Zacharia, de vader van Johannes de Doper, zowel in de Islam als in het Christendom gerespecteerde personen.

De kolossale moskee werd voor het eerst gebouwd in de achtste eeuw voor Christus. Het huidige gebouw dateert echter uit de 11e tot de 14e eeuw. De 114 meter hoge stenen minaret werd gebouwd in 1090 en is vernietigd door het Syrische regime tijdens de Syrische burgeroorlog in 2013. Het is sinds 2017 gerenoveerd.

Moskee van profeet Jona (Nabi Younis), Mosul, Irak

In juni 2014 vernietigde Daesh ook de 1.300 jaar oude moskee van de profeet Jona in Mosul, Irak, waarvan ook wordt aangenomen dat het de begraafplaats is van de profeet Jona. Er wordt aangenomen dat de Assyrische koning Esarhaddon (681-669 v. Chr.) ook een paleis op de historische plek bouwde.

Grote moskee van al-Nuri, Mosul, Irak

Beroemd om zijn leunende minaret, die de stad de bijnaam ‘de bultachtige’ gaf, is de al-Nuri-moskee vernietigd door Daesh tijdens de slag om Mosul, twee jaar geleden. Het 850 jaar oude historische monument wordt momenteel grondig gerenoveerd.

Boeddha’s van Bamyan, Kabul, Afghanistan

Gebouwd in de zesde eeuw in de Bamyan-vallei in Hazarajat, centraal Afghanistan, 230 kilometer ten noordwesten van Kabul, zijn twee monumentale beelden van Gautama Boeddha in maart 2001 door de Taliban verwoest.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 22-04-2019

Apr 22, 2019
Loading posts...