<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 28, 2020

Oekraïne erg lovend over Turkije: ‘Op naar gezamenlijke vliegtuigbouw’

De relatie tussen Oekraïne en Turkije is “op zijn best”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken vrijdag.

“We zijn tevreden over het niveau van begrip tussen onze landen, onze leiders en met het aantal projecten dat beide landen aangaan”, vertelde buitenlandminister Dmytro Kuleba in een exclusief interview met een grote Turkse nieuwsdienst.

“Volgens mij zijn goede betrekkingen tussen Oekraïne en Turkije niet alleen goed voor onze bilaterale samenwerking, maar ook voor de regio als geheel”, onderstreepte Kuleba.

Hij zei dat Oekraïne zal blijven investeren in deze relatie en is blij te zien dat Turkije dezelfde intentie deelt.

De Oekraïense minister zei dat zijn land een uitstekende samenwerking heeft met Turkije inzake het Akıncı-project, de grote gewapende drone van Turkije.

“Dit is het project waar letterlijk vertrouwen en productiemechanismen worden opgebouwd tussen Oekraïne en Turkije. Als we slagen in het Akıncı-project, en we lijken te slagen, betekent dit dat we ambitieuzere projecten kunnen aangaan voor projecten of voor grotere schaal die een grotere impact zullen hebben op de wereldmarkten,” zei hij, eraan toevoegend dat “het Antonov-vrachtvliegtuigproject ook op de agenda staat”.

“Er is een grote vraag naar vrachtvliegtuigen in de wereld. En er zijn enkele landen die geïnteresseerd zijn om met Antonov samen te werken bij het ontwikkelen van gezamenlijke projecten. We houden dit op tafel en we zullen dit project of dit programma, het is groter dan een project, met onze Turkse collega’s bespreken.”

Azerbeidzjan

Oekraïne staat aan de kant, tevens de legale, van Azerbeidzjan in het conflict in Nagorno-Karabach, zei Kuleba.

“Oekraïne heeft consequent de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan gesteund en benadert het conflict rond Nagorno Karabach vanuit het perspectief van het internationaal recht”, benadrukte de Oekraïense minister.

“Ik geloof dat de belangrijkste les van de recente escalatie, die heeft geleid tot de deal die tot stand is gekomen, is dat er geen bevroren of langdurige conflicten in de wereld zijn. Elk conflict, hoe kalm of vergeten het op het eerste gezicht ook mag lijken, kan op een gegeven moment een verhit conflict worden en de krantenkoppen van de wereldmedia doorbreken.”

“Dit is vooral belangrijk voor ons in Oekraïne omdat we Russische agressie hebben tegen ons land. En de Krim wordt illegaal bezet door Rusland. Onze soldaten sterven nog steeds in het oosten. Het is een conflict van lage intensiteit, maar het conflict is er. Niets mag dus worden vergeten.”

Libië

De topdiplomaat zei dat Oekraïne dezelfde positie deelt als Turkije als het gaat om het conflict in Libië.

“Voor de oorlog hadden we een uitstekende relatie en uitgebreide handel met Libië. We zullen doorgaan met het steunen van alle legitieme troepen [en regering] in Libië, die gesteund worden door de internationale gemeenschap, namelijk de Verenigde Naties”, vertelde Kuleba.

“Ik waardeer de openheid van mijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu om met Oekraïne in gesprek te gaan over een aantal specifieke Libische kwesties. We hebben dus een dialoog en we hebben ook samenwerking op dit gebied”, aldus Kuleba namens Oekraïne.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-11-2020

Nov 28, 2020
Loading posts...