<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
May 09, 2018

Ophef na desinformatie Nederlands lesboek: ‘Turkse politie haat Koerden’

Uitgeverij Malmberg heeft voor flinke ophef gezorgd bij Turkse Nederlanders. In een lesboek voor het VMBO zorgt een karikatuur voor Turkenhaat.

“Ik ben een Koerd. De Turkse politie heeft een hekel aan Koerden. Wij worden zomaar opgepakt en mishandeld”, staat in de beschrijving van een vraag die VMBO-leerlingen moeten beantwoorden door aan te geven dat ‘het mis is met mensenrechten in Turkije’.

Ook wordt gesteld dat er geen burgerrechten zijn in Turkije en wordt in een derde karikatuur verteld dat men bij kritiek zomaar een rechtszaak kan verwachten.

De grote fouten zijn ook opgemerkt door een Nederlandse leraar van Turkse komaf. “Ik was in shock. Dit is een duidelijk voorbeeld hoe kinderen op vroege leeftijd worden geïndoctrineerd. Er wordt gedaan alsof valse informatie de waarheid is.”

De Turks-Nederlandse ondernemersvereniging TOVER vindt dat dit soort acties niet alleen de Turkse gemeenschap in Nederland negatief beïnvloedt, maar ook de Nederlandse.

“Degene die dit heeft gedaan wil de relaties tussen Turkije en Nederland geheel verstoren. Dit soort negatieve perceptie, die in opdracht wordt gedaan, zal geen positieve bijdrage leveren aan de relatie tussen beide landen. Het Nederlandse ministerie van Onderwijs hoort er voor iedereen te zijn. Zij mogen dit soort valse informatie niet toestaan.”

De Turkse Federatie Nederland (TFN) reageert teleurgesteld. “De autoriteiten moeten ingrijpen. Dit is een regelrechte aanval op Turkije en het Turkse volk. Men wil zo indirect Turkenhaat verspreiden onder kinderen.”

Het voorval heeft ook nieuwsdiensten in Turkije bereikt.

Malmberg

Aan Malmberg is om opheldering gevraagd. Die reageert dat de voorbeelden fictief zijn en voortaan de uitgeverij zal opletten bij ‘gevoelige zaken’.

Ook verdedigt Malmberg zich met de woorden dat “de boeken niet uit omloop kunnen worden gehaald vanwege een enkele pagina” en men “geen groot probleem wil maken van de kwestie”.

Ministerie

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Onderwijs reageert dat scholen binnen bepaalde grenzen zelf mogen bepalen welk lesprogramma ze hanteren.

“Voor fouten in lesboeken kan men contact opnemen met schrijvers of uitgevers. Wij hopen dat schrijvers van lesboeken zich inspannen om feiten zo juist mogelijk weer te geven”, reageert het ministerie op de desinformatie.

Volgens DutchTurks.nl is het niet de eerste keer dat Malmberg over de schreef gaat. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEDERLAND | Gepubliceerd: 09-05-2018

May 09, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...