<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 01, 2019

Ophef na uitspraken Libanese president over het Ottomaanse Rijk

Volgens de Libanese president Michel Aoun maakte het Ottomaanse Rijk zich schuldig aan ‘staatsterreur’ en ‘onderdrukte het Libanezen’. Dat zei hij tijdens de nationale feestdag van zijn land.

Turkije veroordeelde die uitspraken met klem. “We veroordelen en ontkennen ten stelligste de ongegronde en bevooroordeelde citaten over de Ottomaanse periode en de beschuldiging van dat het Ottomaanse Rijk aan ‘staatsterreur’ deed in Libanon”, reageerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Dat antwoord werd vervolgd met een geschiedenisles aan het adres van de Libanese president. “Republiek Turkije is de trotse eigenaar van het erfgoed van het Ottomaanse Rijk. Er bestaat geen ‘staatsterreur’ in de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk. In tegenstelling tot wat wordt beweerd, is de Ottomaanse periode een lange periode van stabiliteit geweest in het Midden-Oosten”, vervolgde Turkije.

“Dit is een periode waarin verschillende religies en talen in vrede samenleefden en tolerantie dominant was. De regio, die na de Eerste Wereldoorlog was verdeeld in invloedgebieden op basis van Sykes-Picot, zag nooit meer vrede. De kiemen van de problemen die vandaag de oorzaak van instabiliteit zijn, werden destijds geplant.”

Het is tragisch dat Aoun de geschiedenis met waanvoorstellingen verdraait en probeert te negeren wat er is gebeurd in de periode van het kolonialisme, die vandaag de dag de oorzaak is van allerlei rampen, en hun verantwoordelijkheid bij het Ottomaanse bestuur legt, benadrukte het Turkse ministerie. “Deze onbewuste benadering heeft en zal geen equivalent hebben in het objectieve begrip van de geschiedenis en het geweten van de volkeren in de regio.”

Turkse nieuwsdiensten hadden ook geen goede woorden over de uitingen van Aoun. Die wijzen naar de alliantie van de Libanese president met Saudi-Arabië en daarmee ook de VS en Israël. Volgens hen is de Saudische regering in de regio bezig met het verspreiden van haat tegen de Ottomanen.

Libanezen

Libanezen zijn ook niet blij met de aantijgingen van hun president. Op sociale media ontstond ophef daarover.

De Libanese historicus en hoogleraar Khalid al-Jundi reageerde dat de beschuldigen van de president niet op de waarheid berusten. “Bovendien bestond toen ook geen Groot-Libanon zoals de president dat beweert. Er is in deze regio geen enkel geval van geweld geweest tussen Arabieren en de Ottomanen.”

Al-Jundi wees ook naar de vele kerken die in Libanon zijn gebouwd na toestemming van de Ottomanen, die religievrijheid hoog in het vaandel hadden staan. “De bouw vond in overeenstemming met edicten van het Ottomaanse Rijk plaats”, aldus de Libanese professor.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – BEIROET | Gepubliceerd: 01-09-2019

Sep 01, 2019
Loading posts...