<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 21, 2019

Opmerkingen Erdoğan uit context gehaald

Opmerkingen van de Turkse president over veldslagen die op Turkse bodem zijn uitgevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn helaas uit de context gehaald, verklaarde de assistent van de president Fahrettin Altun.

In zijn uitspraken van maandag reageerde president Recep Tayyip Erdoğan op het zogenaamde ‘manifest’ van de extreem-rechtse terrorist die 50 onschuldige moslims in Christchurch, Nieuw-Zeeland, heeft vermoord, liet Altun weten, tevens communicatiedirecteur van het Turkse presidentiële paleis.

“Turken zijn altijd de meest gastvrije en charmante gastheren geweest voor hun Anzac-bezoekers”, verklaarde hij, verwijzend naar troepen uit Australië en Nieuw-Zeeland die vochten in de Slag bij Çanakkale (Gallipoli) in 1915-1916. Veel Anzac-troepen en hun afstammelingen houden op Anzac Day, 25 april, bedevaarten naar Turkije om de offers van de soldaten en de vriendschap tussen naties te markeren die zich in de afgelopen decennia hebben ontwikkeld.

Altun zei dat het manifest van de terrorist niet alleen gericht was tegen Erdoğan zelf, maar ook tegen het Turkse volk en de Turkse staat, verwijzend naar anti-Turkse uitspraken in het manifest. Aangezien Erdoğan “de toespraak hield tijdens de herdenking van Çanakkale, koos hij zijn opmerkingen in een historische context van aanvallen tegen Turkije, heden en verleden,” voegde hij eraan toe.

Tijdens ceremonies die het 104-jarig jubileum van Dag van de Overwinning in Çanakkale markeerden, zei Erdoğan: “Zij [die ons aanvallen] testen nog steeds het geduld en de vastberadenheid van Turkije, ook al is er een eeuw voorbijgegaan.”

“Je voorouders kwamen en zagen ons hier,” zei hij. “Sommigen konden terugkeren en sommige keerden terug in doodskisten.”

“Als je hier komt met dezelfde bedoelingen [om ons land binnen te vallen], zullen we wachten en we twijfelen er niet aan dat je hetzelfde te wachten staat als je voorouders”, sprak Erdoğan, en benadrukte het voornemen van Turkije om altijd zijn soevereiniteit te beschermen.

Enkele mediagroepen berichtten over de opmerkingen van Erdoğan enkel over het stukje grafkisten, zonder het voorstuk te vermelden dat Turkije zo zal reageren op een aanval en te verwijzen dat het om een reactie ging op het dreigende manifest van Tarrant.

Christchurch

Op 15 maart zijn minstens 50 mensen gedood toen een extreem-rechtse terrorist, de in Australië geboren Brenton Tarrant (28), het vuur opende op moslims tijdens het wekelijkse vrijdaggebed in de Al Noor en Linwood moskeeën in Christchurch. Het bloedbad werd rechtstreeks uitgezonden op sociale media.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 21-03-2019

Mar 21, 2019
Loading posts...