<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 01, 2018

Opnieuw recordmaand voor Turkije

Turkije heeft opnieuw een recordmaand achter de rug. De export in oktober bereikte het hoogste maandelijkse cijfer in de geschiedenis van het land, zei de Turkse minister van Handel donderdag.

Vorige maand steeg de export van het land met 13,1 procent tot 15,7 miljard dollar, zei Ruhsar Pekcan in de zuidelijke provincie Adana.

De export van Turkije was voornamelijk naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. De topbestemming voor Turkse goederen was Duitsland, met een exportwaarde van ruim 1,5 miljard dollar.

De Turkse minister merkte op dat de uitvoer van het land naar doelmarkten snel stijgt. “Onze export naar Mexico steeg met 14 procent, naar India met 16 procent en naar Latijns-Amerika met 41 procent”, zei ze. Ook steeg de export naar Afrika in oktober met 25 procent.

De invoer van Turkije daalde in oktober met 23,5 procent tot 16,2 miljard dollar, zei Pekcan. Rusland stond bovenaan de lijst met landen waaruit Turkije importeert met 1,9 miljard dollar, gevolgd door Duitsland met 1,6 miljard dollar en China met 1,4 miljard dollar.

Het tekort op de handelsbalans nam in die maand op jaarbasis flink af, blijkt uit gegevens. Het land boekte in oktober een tekort op de buitenlandse handel van 529 miljoen dollar, een daling van 93 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Het volume van de buitenlandse handel zakte deze maand naar 32 miljard dollar, een daling van 9 procent.

De dekkingsgraad van de uitvoer-naar-invoer bereikte in september een stijging tot 96,7 procent, vergeleken met 65,4 procent in oktober 2017.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 01-11-2018

Nov 01, 2018
Loading posts...