<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 03, 2019

Orthodoxe christenen trots op Erdoğan: ‘Moge God hem beschermen’

Een nieuwe Syrisch-orthodoxe kerk in de Turkse metropool Istanbul zal “nieuwe rijkdom” toevoegen aan de stad, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zaterdag tijdens de aftrap van de bouw.

“Zoals al hun andere kwesties, is het voldoen aan de aanbiddingbehoeften van de Assyrische gemeenschap, de oude kinderen van onze geografie, de plicht van de staat van de Republiek Turkije”, sprak Erdoğan voordat hij het bouwstartsein van de nieuwe St. Ephrem-kerk (Mor Efrem) gaf.

“We zijn een natie die al bijna een millennium heerst over deze regio en 566 jaar over Istanbul. Gedurende deze lange geschiedenis is onze regio altijd het hart geweest van religieuze, etnische en culturele diversiteit, en vooral van het geweten van de mensheid”, benadrukte de Turkse president.

“Hoewel in onze regio de afgelopen 150 jaar veel problemen en veel vernietiging plaatsvond, blijft onze wil om naast elkaar te bestaan. Voor ons iedereen die genegenheid en loyaliteit heeft voor Turkije en bijdraagt ​​aan [het land] een eersteklas burger”, zei Erdoğan.

Turkije vangt momenteel bijna 4 miljoen Arabieren, Koerden en Turkmenen, evenals moslims, Assyriërs, Ezidi’s en andere groepen uit Syrië en Irak, zei Erdoğan. “Van Spanje tot Noord-Afrika: de poorten en harten van Turkije staan ​​open voor alle onderdrukten. Er was en zal nooit ruimte zijn voor discriminatie in ons hart en verstand.”

“Het echte doelwit van terreurgroepen en hun bondgenoten is ons gemeenschappelijke thuisland. De beste manier om hen teleur te stellen is om onze verschillen te zien als onze belangrijkste rijkdom.”

Dankbaarheid

Yusuf Çetin, grootstedelijke bisschop van de in Istanbul gevestigde Syrische kerk, bedankte Erdoğan voor zijn vrijgevigheid en zei dat de Syrische gemeenschap van het land trots is op de Turkse president.

“De geschiedenis van de oude Syrische kerk gaat 2.000 jaar terug. Dit is de eerste keer dat we zo’n gebaar in 2.000 jaar hebben gezien”, reageerde hij. “Moge God Erdoğan beschermen.”

Çetin vertelde dat het Syrische volk altijd in harmonie met andere etnische groepen heeft geleefd en onderstreepte dat ze ‘loyaal’ zijn aan de staten waar ze wonen.

Sait Susin, voorzitter van de Istanbul Syriac Ancient Foundation, liet tijdens de ceremonie weten dat gelovigen uit verschillende religies in Turkije de afgelopen 17 jaar vele primeurs hebben gezien onder het bewind van huidige regeringspartij, de AK-Partij.

Susin wees terug naar 2013, toen Assyriërs in Turkije een school konden openen die in hun moedertaal onderwijs geeft, de eerste sinds 1928, en dat 55 van hun kerken, kloosters en begraafplaatsen in de Turkse provincie Mardin aan hen zijn teruggegeven.

Hij vertelde dat de nieuwe kerk gebouwd wordt op een oppervlakte van 4.400 vierkante meter met vijf verdiepingen, grotendeels ondergronds. “Zonder de wil en steun van Erdoğan zouden we dit project onmogelijk kunnen realiseren”, aldus de christelijke voorzitter. Hij is de Turkse president ook enorm dankbaar.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 03-08-2019

Aug 03, 2019
Loading posts...