<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
May 17, 2023

Ottomaans cadeau aan Den Haag ter restauratie naar Istanbul

Het historische Hereke-tapijt, een cadeau van het Ottomaanse Rijk aan het Vredespaleis, gaat voor een restauratiebeurt naar Istanbul.

Dat is besloten middels een protocol dat is ondertekend tussen de Carnegie Stichting, die het Vredespaleis in Den Haag beheert, en het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme.

Het Ottomaanse Rijk schonk het tapijt, dat 161,5 vierkante meter meet en meer dan 700 kilogram weegt, in 1911 aan het Vredespaleis, dat dienst doet als het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage.

Het grote vloerleed werd woensdag ceremonieel verwijderd uit de Japanse kamer van het Vredespaleis. Daarbij waren aanwezig Selçuk Ünal, de Turkse ambassadeur in Den Haag, Pınar Bilgen Ermiş, Turkse counselor cultuur en promotie, Erik Weststrate, Europees directeur verantwoordelijk voor Turkije en Jan Pieter Hendrik Donner, de directeur van de Carnegie Foundation.

“Al meer dan een eeuw is het Hereke-tapijt, geschonken in 1911, getuige geweest van talloze belangrijke vredesakkoorden en onderhandelingen”, sprak de Turkse ambassadeur tijdens de ceremonie. Het tapijt wordt gezien als een blijvend symbool van Turks-Nederlandse vriendschap.

“De historische steun van onze voorouders met een vooruitziende blik op internationale vrede heeft vandaag een belangrijke boodschap voor ons”, benadrukte Ünal.

De Carnegie Foundation verklaarde dat zodra de restauratie is voltooid, het tapijt zal terugkeren naar het paleis.

Het gehele restauratieproces wordt gevolgd door het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme en de Nederlandse ambassade in Ankara.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-05-2023

May 17, 2023
Loading posts...