<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
May 15, 2017

Oud VS-ambassadeur waarschuwt Trump: Erdogan heeft gelijk

De voormalige ambassadeur van de VS in de Syrische hoofdstad Damascus, Robert Ford, vindt dat de Amerikaanse regering fout bezig is in Syrië door terreurgroepen te steunen.

Dat schreef Ford in een artikel voor het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

“De samenwerking van regering-Trump met de PYD, de Syrische tak van de PKK, in de strijd tegen Daesh (IS) is een grote fout”, schreef Ford. “Washington heeft namelijk niet gekeken wat de uitkomst van deze samenwerking met de PYD/PKK zal zijn. De wapensteun aan de PYD/PKK zal de situatie daar nog erger maken.”

De Amerikaanse oud-ambassadeur benadrukte in zijn stuk met als titel ‘de fatale fout van Trump in zijn Daesh-plan’ dat de Turkse president Erdogan gelijk heeft om te stellen dat alle terreurbewegingen in de regio dezelfde groepen zijn en een terreurgroep niet met een andere terreurgroep moet worden bestreden.

Oud VS-ambassadeur waarschuwt Trump Erdogan heeft gelijk2

“De PKK gebruikt diverse dekmantels en verschillende namen in dat gebied”, schreef Ford die ook een interview als voorbeeld gaf: “Het broertje van PKK-kopstuk Abdullah Ocalan, Osman Ocalan, heeft in een interview in 2013 gezegd dat ze de PYD in 2003 in Noord-Irak hebben opgericht bij het hoofdkwartier van de PKK in het Kandil-gebergte. Daarnaast bestaat de YPG (PYD/PKK) nu uit militanten die heel lang voor de PKK actief waren.”

Ford gaf ook aan dat de regering van Trump tot 8 maart is blijven zeggen dat de PYD/YPG en PKK van elkaar verschillen en niet dezelfde zijn. “Maar in werkelijkheid is dat ongegrond. Erdogan weet en vreest dat de ‘autonome regio’ van de PYD/YPG in het noordoosten van Syrië en de organische banden van de PYD/YPG met de PKK een strategische diepte is voor toekomstige aanslagen in Turkije. In 2016 werd na aanslagen in Istanbul, Ankara en Bursa in Turkse nieuwsberichten gemeld dat deze aanslagen gepleegd zijn door de PKK/PYD en Koerdische militanten die zijn getraind in Syrische YPG-kampen.”

Ford lichte ook een ander punt toe: “De Amerikaanse bewondering van de PYD/YPG zorgt ervoor dat ze niet inzien wat er gaat gebeuren nadat Daesh uit Raqqa is verdreven. Ze zullen versteld staan van de vreselijke dingen die daar zullen gaan gebeuren. De PYD/PKK doet zich voor als seculier, maar ze zijn verreweg van democratisch. De PYD/PKK onderdrukt de lokale bevolking voor hun politieke agenda en hebben een groot aantal Koerdische activisten laten opsluiten.”

De Amerikaan vergeleek een van de dekmantels van de terreurgroep met een vijgenblad. “De PYD/PKK is de ruggengraat van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Deze dekt de steun van de VS aan PYD/PKK. Deze dekking lijkt op een vijgenblad.”

Triest

Volgens Ford zijn Syrische Koerden vergeten hoe het is om de VS te vertrouwen.

“De vader van de huidige president van de Koerdische Autonome Regio Massoud Barzani, Mustafa Barzani, heeft een fout gemaakt door Amerika te vertrouwen. Het meest trieste is dat Syrische Koerden, net als velen in het Midden-Oosten, dachten dat de VS hun zou beschermen tegen hun vijanden. Ze zijn de pijnlijke ervaring van Mustafa Barzani in 1970 en 1975 vergeten. Ze zijn vergeten hoe hij zijn land moest verlaten nadat de wapensteun van de VS stopte. Hoe hij in ballingschap in de VS stierf. Ze zijn vergeten hoe hij in de steek is gelaten. De Syrische Koerden moeten niet veel beter verwachten van presidenten zoals Obama of Trump”, aldus Ford.

Erdogan

De Turkse president spreekt deze week Trump in Washington. Het gesprek zal grotendeels over de Amerikaanse steun aan de PYD gaan. “Verwacht niet dat er een komma zal worden gezet, maar een punt”, aldus Erdogan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 15-05-2017

May 15, 2017
Loading posts...