<< Terug naar home | Sport

Posted by Turkse Media
Dec 18, 2019

Özil verwijderd uit voetbalgame PES in China

Arsenal-speler Mesut Özil zit niet meer in het computerspel PES 2020 Mobile. NetEase, de uitgever van de PES-franchise in China, besloot de sterspeler uit zijn drie bestaande games te halen, waaronder ook van de meest populaire editie PES 2020 Mobile.

“De Duitse speler Özil publiceerde een extreme verklaring over China op sociale media”, verklaarde het Chinese internettechnologiebedrijf dat online diensten aanbiedt.

Het bedrijf claimde dat de opmerkingen van Özil “de gevoelens van Chinese fans heeft gekwetst” en “de sportgeest van liefde en vrede heeft geschonden”. “NetEase begrijpt dit niet, aanvaardt of vergeeft dit niet.”

Özil, zelf een moslim van Turkse afkomst, riep mede-moslims op om de stilte te doorbreken over het lot van geloofsgenoten in Xinjiang.

Boodschap Özil

Op sociale media deelde de profvoetballer een stuk tekst met de kop “Oost-Turkistan: bloedende wond van de Islamitische Ummah”. Hij noemde de Oeigoeren “krijgers die zich tegen vervolging verzetten” en “glorieuze gelovigen die strijden tegen diegenen die mensen dwingen om afstand te nemen van de Islam”.

Özil schreef: “Korans worden verbrand. Moskeeën worden gesloten. Islamitische theologische scholen, Madrasahs, worden verboden. Religieuze wetenschappers worden één voor één vermoord. Mannen worden in kampen opgesloten. Hun vrouwen moeten onder dwang trouwen met Chinese mannen. Ondanks dit alles blijven moslims stil en doen er niets tegen.”

De sterspeler wees erop dat het zomaar toekijken naar een misdaad net zo erg is als de misdaad zelf. “Eervolle Ali, schoonzoon van profeet Mohammed, zegt: ‘Als je vervolging niet kunt voorkomen, laat het dan iedereen horen’. Zelfs westerse media schrijven er flink over, waar blijven de moslims en hun media?”, aldus Özil.

Oeigoeren

China wordt beschuldigd van onderdrukking van Oeigoeren en inperking van hun religieuze, commerciële en culturele rechten.

In de Chinese regio Xinjiang leven ongeveer 10 miljoen Oeigoeren. De Turkse moslimgroep, die ongeveer 45 procent van de bevolking van Xinjiang uitmaakt, beschuldigt de Chinese autoriteiten al lang van culturele, religieuze en economische discriminatie.

Volgens Amerikaanse functionarissen en VN-experts zijn tot een miljoen mensen, volgens hun ongeveer zeven procent van de moslimbevolking in Xinjiang, opgesloten in een groeiend netwerk van “politieke heropvoedingskampen”. Er circuleren meldingen van zware mensenrechtenschendingen.

In een rapport van afgelopen september beschuldigde Human Rights Watch de Chinese regering met het systematisch uitvoeren van mensenrechtenschendingen tegen Oeigoerse moslims in Xinjiang.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LONDEN | Gepubliceerd: 18-12-2019

Dec 18, 2019
Loading posts...