<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2019

Pakistan bedankt Turkije en China

De heersende en oppositiewetgevers van Pakistan hebben deze week hun dank geuit aan Turkije en China vanwege de houding van beide landen over de kwestie-Kasjmir.

De federale minister van Communicatie Murad Saeed, die de parlementszitting in de federale hoofdstad Islamabad toesprak, zei dat zijn regering en de bevolking van Pakistan alle landen bedanken die de onschuldige bevolking van Kasjmir steunen.

“We zijn China en Turkije dankbaar die achter ons staan ​​en onze houding in de huidige crisis van Kasjmir ondersteunen”, sprak Saeed na een Indiase beweging om de speciale status van de betwiste regio Jammu en Kasjmir te schrappen.

Kasjmir

India schrapte maandag alle speciale bepalingen die zijn verleend onder beheer van Jammu en Kasjmir op grond van artikel 370 van de Indiase grondwet. Het verdeelde de toenmalige provincie ook in twee centraal beheerde “vakbondsgebieden” en nam bevoegdheden weg van de assemblee.

Turkije maakt zich zorgen omdat het unilaterale besluit van India de spanningen zal vergroten.

Mushahid Hussein, voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, prees ook Beijing en Ankara omdat ze achter Pakistan staan. “We moeten nooit onze echte vrienden vergeten, die altijd ons steunen. Ook vandaag hebben Turkije en China bewezen dat ze onze echte vrienden zijn”,  zei Hussain tijdens de gezamenlijke zittingen van het parlement.

Steun Turkije

Maandag belde de Pakistaanse premier Imran Khan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zei dat de aankondiging van India een duidelijke schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad zijn.

Erdoğan deelde zijn zorgen en verzekerde Khan van de standvastige steun van Turkije, aldus een verklaring van het kantoor van de Pakistaanse premier.

Twistappel

Sinds 1947 genoten Jammu en Kasjmir speciale voorzieningen om hun eigen wetten vast te stellen. De bepaling beschermde ook haar burgerschapswet die buitenstaanders verbood zich op het grondgebied te vestigen en land te bezitten.

De Himalaya-regio wordt gedeeltelijk door India en Pakistan beheerd en door beiden volledig geclaimd. In 1947 raakten ze verdeeld en hebben de twee landen drie oorlogen gevochten – in 1948, 1965 en 1971 – twee van hen over Kasjmir.

Sommige Kasjmir-groepen in Jammu en Kasjmir hebben gevochten tegen de Indiase heerschappij voor onafhankelijkheid of voor eenwording met buurland Pakistan.

Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn sinds 1989 naar verluidt duizenden mensen gedood in het conflict in de regio.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISLAMABAD | Gepubliceerd: 08-08-2019

Aug 08, 2019
Loading posts...