<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 17, 2019

Pakistan bedankt Turkije en waarschuwt de wereld

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft dinsdag speciale lof uitgesproken aan de Turkse president en het Turkse volk voor het opvangen van de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. Ook waarschuwde Khan voor “nog grotere naderende vluchtelingencrises, tenzij de wereld nu handelt”.

“Pakistan is geboren uit het grootste vluchtelingenprobleem in de geschiedenis van de mensheid”, sprak Khan op de tweede dag van het Global Refugee Forum van de Verenigde Naties in Genève, gehouden onder co-voorzitterschap van Turkije.

“Ik ben erg trots om te zeggen dat Pakistan ooit 4 miljoen vluchtelingen heeft ontvangen. En na 40 jaar heeft Pakistan nog steeds 1,4 miljoen geregistreerde vluchtelingen.”

Hij voegde eraan toe dat op 5 augustus Indiase troepen het volk van Kashmir hebben belegerd, waardoor 8 miljoen Kashmirs opgesloten zitten en dit gebeuren tot een nieuwe crisis gaat leiden.

Khan waarschuwde: “Het belangrijkste dat de wereld moet begrijpen is dat het doel [van India] is de demografie van Kashmir te veranderen van een moslim-meerderheid naar een moslim-minderheid.”

De banden tussen de twee nucleaire rivalen daalden naar een nieuw dieptepunt nadat India op 5 augustus de speciale status van de Kashmirs heeft opgeheven. Velen vrezen dat de stap een poging is om de demografie van de Islamitische meerderheid te veranderen.

Sinds de verdeling in 1947 hebben Pakistan en India drie oorlogen gevochten, in 1948, 1965 en 1971, twee van hen over Kasjmir.

Sommige Kasjmir-groepen in Jammu en Kasjmir streden tegen de Indiase heerschappij voor onafhankelijkheid, of voor eenwording met buurland Pakistan.

Het VN-vluchtelingenforum in Genève wordt tussen 16 en 18 december georganiseerd door Zwitserland, samen met Turkije, en met Costa Rica, Ethiopië, Duitsland en Pakistan.

Kahn deed ook een beroep op de wereldgemeenschap om kennis te nemen en verklaarde dat een nieuwe staatsburgerschapswetgeving in India moslims discrimineert. “Wij in Pakistan zijn niet alleen bezorgd dat er een vluchtelingencrisis zal komen. Wij zijn bezorgd dat dit kan leiden tot een conflict, een conflict tussen twee nucleaire machten.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GENÈVE | Gepubliceerd: 17-12-2019

Dec 17, 2019
Loading posts...