<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 28, 2019

Pakistan verzoekt Erdoğan om hulp voor oplossing met India

De Pakistaanse premier Imran Khan zei donderdag dat hij de hulp van Turkije vraagt om de spanningen met buurland India, die in bezit is van nucleaire wapens, te verminderen in de nasleep van grensoverschrijdende luchtaanvallen.

“Ik ga met president Erdoğan praten. Ik zal hem om bemiddeling vragen”, vertelde Khan tijdens een gezamenlijke zitting van het parlement. Pakistan en India beweren dat ze elkaars gevechtsvliegtuigen hebben neergeschoten.

De Pakistaanse premier zei dat zijn land vrede wil. “Dit moet niet als een zwakte worden beschouwd”, benadrukte Khan. Hij probeert sinds woensdag contact op te nemen met de Indiase premier Narendara Modi om de-escalatie te voorkomen.

Khan kondigde ook aan om vrijdag een Indiase piloot vrij te laten, die is gearresteerd nadat Pakistaanse troepen beweerden twee Indiase jets te hebben neergehaald die hun territorium waren binnengedrongen.

India ontkent de bewering dat het woensdag een Pakistaanse straaljager heeft neergeschoten en daarbij een van hun eigen straaljagers heeft verloren.

Khan herhaalde zijn aanbod voor een dialoog over het aanhoudende geschil over Kasjmir, een twistpunt tussen de twee landen, en onderstreepte de noodzaak om dat aan te pakken.

“Zouden zij [India] zich niet moeten afvragen waarom een ​​negentienjarige persoon ermee instemde om een ​​menselijke bom te worden? Waarom hebben Kashmiri-jongeren geen angst meer voor de dood?” zei hij, verwijzend naar een zelfmoordterrorist van Jaïse-e-Mohammad (JEM) die beweerde een aanval in Kashmir te hebben uitgevoerd waarbij halverwege februari meer dan 40 Indiase paramilitaire troepen zijn gedood.

Dinsdag vlogen Indiase vliegtuigen Pakistan binnen en verklaarden meerdere terroristen in een JEM-trainingskamp te hebben gedood.

Pakistan, dat JEM sinds 2002 heeft verboden, wordt door India beschuldigd van het schenken van een heiligdom aan de groep. Pakistan ontkent ook de bewering dat Indiase straaljagers bommen hebben gegooid in leeg bosgebied.

Donderdag zei de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Shah Mehmood Qureshi, dat hij voortdurend contact heeft met zijn Turkse tegenhanger Mevlüt Çavuşoğlu.

Pakistan en India hebben drie oorlogen gevoerd in 1948, 1965 en 1971 – twee van hen over Kashmir – sinds ze in 1947 zijn verdeeld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – KARACHI | Gepubliceerd: 28-02-2019

Feb 28, 2019
Loading posts...