<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 03, 2019

Patriot-voorstel VS voor Turkije valt veel hoger uit dan Russische S-400

De VS heeft in een voorstel aan Turkije deze week het Patriot lucht- en raketafweersysteem officieel aangeboden voor 3,5 miljard dollar. Daarnaast moet Turkije de S-400-deal met Rusland afblazen wil het de Patriots verkrijgen.

Dat maakten Turkse functionarissen bekend.

Tijdens een bijeenkomst in Ankara presenteerde de VS aan vertegenwoordigers van de Turkse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie en Turkse defensie-industrie het Amerikaanse voorstel aan Turkije voor de verkoop van het Patriot-raketsysteem.

In december keurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een mogelijke verkoop van lucht- en raketverdedigingssystemen van Patriot aan Turkije goed. Volgens het Defense Security Cooperation Agency keurde de afdeling de verkoop goed van tachtig Patriot MIM-104E-raketten, zestig PAC-3-raketten en bijbehorende apparatuur. Het bureau heeft het Congres op de hoogte gebracht van de mogelijke verkoop ter waarde van 3,5 miljard dollar.

De verkoop omvat radarsets, aansturingscontrolestations, lanceerstations, communicatieapparatuur, gereedschappen en testapparatuur, bereik- en testprogramma’s en ondersteuningsapparatuur.

Het Russische luchtverdedigingssysteem S-400, waarvan Turkije de deal heeft afgerond, kost het land 2,5 miljard dollar.

Turkije probeerde veel eerder het Amerikaanse luchtverdedigingssysteem aan te schaffen, maar ondervond tegenwerking. Daarop besloot Ankara in 2017 de Russische S-400 te kopen. Deze stap werd bekritiseerd door het Pentagon, dat waarschuwde dat de aanschaf van de S-400 de Turks-Amerikaanse betrekkingen zou schaden.

In december zei de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu dat zelfs als Turkije de Patriot-raketten zou kopen, de S-400-deal gewoon doorgaat.

Patriot en S-400-raketten worden gebruikt voor defensiedoeleinden, voornamelijk om binnenkomende raketten en vliegtuigen neer te schieten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-01-2019

Jan 03, 2019
Loading posts...