<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 27, 2016

Persvrijheid in Turkije: meer dan 1500 zenders actief

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş heeft woensdag tijdens een bijeenkomst van de commissie van het Turkse parlement gereageerd op de uitlatingen dat de persvrijheid in Turkije onder druk zou staan.

Kurtulmuş gaf aan dat er meer dan 1500 televisie- en radiozenders actief zijn in Turkije die ongestoord uitzenden. “Het maakt niet uit welke politieke overtuiging iemand heeft: iedereen heeft zijn eigen zender. Er bestaat geen reglement in Turkije dat een uitzending kan hinderen of dat men zich met een uitzending kan bemoeien”, sprak Kurtulmuş.

Op de opmerking dat recent enkele Turkse kanalen gelieerd aan een beweging uit de lucht zijn gehaald, antwoordde Kurtulmuş dat de Turkse regering daar geen opdracht voor heeft gegeven. “Dat is iets tussen de bedrijven en Türksat geweest betreft hun dienstencontract.”

De vicepremier meldde ook dat er 67 journalisten aangehouden zijn voor verhoor: “Hiervan hebben alleen vijf mensen de gele perskaart. Een van deze verdachten, die de officiële perskaart bezit, is veroordeeld. Deze veroordeelde zit samen met 37 anderen vast vanwege strafbare feiten en misdrijven en niet vanwege persdelicten.”

Kurtulmuş herinnerde eraan dat de beslissingen tot arrestaties niet door de Turkse regering zijn genomen, maar door de rechterlijke macht.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TBMM

Jan 27, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...