<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 15, 2016

Piri tegen Turken: We zaten fout, Turkije verdient standbeeld

De Nederlandse PvdA-Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri heeft tegen de Turkse zender en nieuwssite Habertürk gezegd dat ze als de Europese Unie fout hebben gereageerd op de mislukte staatsgreep in Turkije.

“In plaats van in de eerste 24 uur het over de 240 omgekomen mensen en het bombardement van het Turkse parlement te hebben, zijn we begonnen met kritiek te leveren omdat mensen na de couppoging zijn ontslagen”, gaf Piri toe na de Turkse teleurstelling op de late steun van Europa. “Dat was een fout van ons tegenover het Turkse volk. We hebben niet kunnen begrijpen wat voor een (traumatisch) effect de couppoging op de mensen had, die eerder ook met staatsgrepen te maken hebben gekregen.”

Empathie

De Turkije-rapporteur vertelde dat de dood van 240 mensen, bombardement van het Turkse parlement en moordpoging op de democratisch gekozen president, het volk zeer hard heeft geraakt. “De voor- en tegenstanders van Erdoğan waren op de coupdag verenigd. Dat hebben we ook niet begrepen. We hebben een fout gemaakt door geen empathie te tonen aan het Turkse volk.”

Gülen

Op de vraag wat ze vond van de organisatiestructuur van terreurgroep FETO (terreurorganisatie Fethullah Gülen), die achter de couppoging zit, antwoordde Piri: “Ik heb geen twijfels meer dat leden van de Gülenbeweging achter de couppoging zitten. Tijdens mijn reizen naar Turkije in de laatste drie jaar is er gepraat over Gülenisten. De Turkse regering gaf toen al aan dat er een parallelle staat werd gevormd. De Europese Unie kon dit niet controleren, totdat de couppoging plaatsvond. Nu is het pas duidelijk dat ze een parallelle staat waren.”

Standbeeld

Piri vond na een recent bezoek aan Turkije dat Turken een standbeeld verdienen. “Het Turkse volk verdient een standbeeld. Dankzij het overgrote deel van Turkse media kreeg het volk te horen dat er een coup gaande was. Zij reageerden daarop door massaal de straten op te gaan”, aldus Piri.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden

Sep 15, 2016
Loading posts...