<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 09, 2020

President Noord-Cyprus krijgt op zijn donder van Turkije

President Mustafa Akıncı van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) heeft veel stof doen opwaaien in Turkije. Tegen de Britse krant The Guardian zei hij namelijk dat als onderhandelingen falen, Noord-Cyprus ‘opgeslokt’ kan worden door Turkije en dat dit een ‘vreselijke gebeurtenis’ zou zijn. Hij vroeg Griekenland en het Verenigd Koninkrijk om hulp.

De Turkse vicepresident Fuat Oktay veroordeelde die opmerkingen en vond de zet van Akıncı president onwaardig. “Turkije staat onder alle omstandigheden TRNC bij en beschermt zijn rechten en belangen.”

De uiting is visieloos nu verkiezingen naderen op het eiland. “Turkije zal zich niet laten gebruiken als campagnemateriaal”, zei Oktay.

De presidentiële communicatiedirecteur van Turkije, Fahrettin Altun, benadrukte dat Akıncı er niet voor best staat in de peilingen. “Akıncı verdient het niet om op de stoel van dat presidentschap te zitten, welk de levens van Turks-Cyprioten en Turkse soldaten heeft gekost.”

“Turkije heeft geen oog op iemand anders land en zal niet toelaten dat misbruik wordt gemaakt van Turks bodem”, verklaarde Altun.

De Turkse minister van Justitie, Abdulhamit Gül, bekritiseerde ook de opmerkingen van Akıncı over Turkije, waarvan hij zei dat die de voorouders en martelaren schaden. “Ankara zal Turks-Cyprioten blijven steunen zoals altijd is gedaan.”

De premier van TRNC, Ersin Tatar, sloot zich aan bij de Turkse topfunctionarissen en kwam ook met een veroordeling. “Dat Akıncı Turkije bekritiseert via ongegronde claims, is verkeerd gedrag met als doel de verkiezingen te winnen”, verklaarde de premier van Turks-Cyprus schriftelijk.

Tatar verwacht dat Turks-Cyprioten de president van TRNC tijdens de naderende verkiezingen op 26 april zullen straffen door niet meer op hem te stemmen. “TRNC en Turkije werken altijd nauw en vriendelijk samen om de kwestie rondom het eiland Cyprus op te lossen.”

Cyprus

Ankara was in 1974 genoodzaakt in te grijpen in Cyprus nadat een Griekse poging tot annexatie van het eiland en staatsgreep zorgde voor geweld tegen de Turkse bewoners van het eiland. In 1983 werd de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) opgericht.

In de daaropvolgende decennia zijn verschillende pogingen gedaan om het geschil over Cyprus op te lossen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 09-02-202

Feb 09, 2020
Loading posts...