<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Oct 31, 2018

Priester ontslagen na vermoedens seksueel kindermisbruik

Een hulpbisschop van de katholieke kerk moest woensdag zijn kantoor in New York verlaten na beschuldigingen van seksueel misbruik van een minderjarige, aldus kerkelijke functionarissen.

John Jenik, 74, wordt beschuldigd van het hebben van ongepaste relaties met Michael Meenan, 52, bijna 40 jaar geleden. Toen was hij 12 jaar oud. Deze relatie was naar verluidt tussen 1980 en 1986, waarin Meenan zei ongeveer 70 keer bij Jenik te hebben geslapen.

“Hoewel bisschop Jenik de bewering blijft ontkennen, trouwe priester die hij is, heeft hij afstand genomen van de openbare bediening en, als we wachten op de herziening van Rome, mag hij niet functioneren of zich presenteren als bisschop of priester”, verklaarde aartsbisschop Timothy Dolan.

Het aartsbisdom in New York lanceerde het Independent Reconciliation and Compensation Program (IRCP) in 2016 om slachtoffers en overlevenden van seksueel misbruik te helpen door leden van de geestelijkheid.

Tijdens het programma werd de aantijging naar voren gebracht en afgeleverd bij de Lay Review Board, een commissie die toeziet op de bescherming van kinderen in de katholieke kerk.

“Hoewel de vermeende incidenten decennia geleden plaatsvonden, heeft de Lay Review Board geconcludeerd dat het bewijs voldoende is om de beschuldiging geloofwaardig en onderbouwd te vinden”, zei Dolan.

Jenik zei dat hij zich zou houden aan het beleid van het aartsbisdom en zijn ministeriële taken niet zou uitoefenen en van zijn positie zou afzien totdat de zaak geregeld is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 31-10-2018

Oct 31, 2018
Loading posts...