<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 14, 2018

Protesten in VS voor Oeigoeren: ‘Ik ben geen Chinees, maar moslim’

Honderden demonstranten gingen dinsdag de straat op voor Oeigoeren en bewustwording van de bezetting van Oost-Turkestan.

De betogers droegen gevangeniskleding om op Oeigoeren te lijken, die opgesloten zitten door Chinese autoriteiten, en scandeerden: “Bevrijd onze broeders, bevrijd onze zusters.”

Bij het gebouw van het Amerikaanse Capitool zwaaiden menigten met hun vlaggen van de Verenigde Staten en Oost-Turkestan en riepen op tot vrijheid en onafhankelijkheid voor Oost-Turkestan.

“Ik kom uit China, maar de naam van mijn land is Oost-Turkestan. Ik ben geen Chinees, maar ik ben een moslim”, vertelde protestant Mihirgul Tursun aan een Turkse nieuwsdienst. “Ik was in China opgesloten nadat ik in 2015 terugkeerde van een studie in Egypte.”

Op het vliegveld in China werd haar gevraagd wat ze in Egypte deed, waarom ze een hoofddoek droeg en of ze een moslim was. “Oost-Turkestan maakt geen deel uit van China. China bezet ons land omdat we moslims zijn, bidden en elkaar begroeten met ‘Salaam Alaykum’”, liet Tursun weten.

Ze zei dat het in die regio verboden is om naar de moskee te gaan, de Koran te lezen, een hoofddoek te dragen en halal te eten. “Ons land wordt geconfronteerd met veel onderdrukking, moge de rest van de moslims ons helpen met hun gebeden.”

Hoewel de demonstratie voornamelijk uit Oeigoeren bestond, steunden enkele Amerikaanse moslims ook de betoging. Prominente Islamitische geleerde en voorzitter van het non-profit Yaqeen Instituut voor Islamitisch Onderzoek, Omar Suleiman, drong ook aan op steun voor de Oeigoerse zaak. “Aan degenen die familieleden daar hebben, weet gewoon dat uw broers en zussen hier ook voor u zijn”, vertelde Suleiman de menigte.

“En we zullen ervoor zorgen dat elke persoon in dit gebouw die spreekt over religieuze vrijheid, die praat over waardigheid en over veiligheid, niet wegkomt met het weglaten van uw zaak”, voegde Suleiman eraan toe, verwijzend naar het Congres: “Ze weten dat de zaak van de Oeigoeren de grootste schending van religieuze vrijheid in de hele wereld is.”

Velen zien China’s Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio – de thuisbasis van vele etnische minderheden, waaronder de Turkse Oeigoeren – als Oost-Turkestan. Ze geloven dat Oeigoeren behoren tot een aantal Turkse stammen die in de regio wonen en beschouwen het als een deel van Centraal-Azië, niet als China.

Oeigoeren, een Turkse etnische groep die goed is voor 45 procent van de bevolking van Xinjiang, beschuldigen China van repressief beleid dat hun religieuze, commerciële en culturele activiteiten beperkt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 14-11-2018

Nov 14, 2018
Loading posts...