<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jun 12, 2018

Ramadankaart verbindt culturen: Nederlandse niet-moslims verrast

Het idee van Özlem en Gülşen is geïnspireerd op de Kerstkaart: een Ramadankaart voor niet-moslims. Op de voorkant staat: Fijne vastdagen en een gelukkig Suikerfeest. En aan de binnenkant volgt een korte uitleg en de handgeschreven woorden: “Fijne dagen.”

De werkgever van Özlem was zo enthousiast dat hij vijfhonderd exemplaren bestelde om te versturen aan zijn klanten. De reacties waren positief: “Mijn eerste Ramadankaart ooit!” en “wat een mooi initiatief, dankjewel!”

Özlem Adsiz (37), een Rotterdamse van Turkse afkomst, wilde iets positiefs doen rond de Ramadan om niet-moslims te verrassen: “Iedere cultuur, ook de moslimcultuur, heeft zoveel moois te bieden. De Ramadan is een waardevolle traditie van vasten en soberheid, om stil te staan bij het geloof en om compassie te voelen voor mensen die het zwaar hebben in het leven.”

“En dan het Suikerfeest, een echt een familiefeest net als de Kerst. Maar veel mensen vinden de Islam eng en dat doet me pijn. Daarom wilde ik iets doen, iets vriendelijks, een soort handreiking, waardoor mensen voelen dat een andere cultuur juist interessant is”, vertelt Özlem.

Ze besprak haar voornemen met Gülşen Emre (27), ook van Turkse komaf, die mee wilde denken. Toen werd het idee snel concreet. Gülşen: “We zochten naar een leuke manier om mensen te benaderen tijdens het Suikerfeest. Het uitdelen van baklava (Turkse zoetigheid) bijvoorbeeld, maar dan heb je maar een beperkt bereik. We dachten, hoe gaat dat in andere culturen? Toen moest ik ineens denken aan de Kerstkaart en een uurtje later was het idee klaar.”

Luchtig maar betekenisvol

Jaarlijks worden er in Nederland miljoenen Kerstkaarten verstuurd. Maar wie heeft er ooit een Ramadankaart ontvangen? Özlem legt uit dat de wenskaart juist voor niet-moslims een belangrijke functie heeft: “We dachten dat het leuk is om als niet-moslim zo’n kaart te krijgen. Want de boodschap is luchtig en een beetje ludiek, zonder dat we de draak steken met de Ramadan. En veel van de ontvangers kennen waarschijnlijk moslims, bijvoorbeeld collega’s of buurtgenoten. In de kaart staat de tip om hen op 15 juni een gelukkig Suikerfeest te wensen.”

Gülşen vult aan: “Wij hopen dat van het één het ander komt. Als een moslim door een ontvanger van onze kaart een gelukkig Suikerfeest wordt gewenst, dan is de kans groot dat er dan een uitnodiging volgt om het Suikerfeest te komen meevieren. Want de meeste moslims zijn heel open en gastvrij. Door de Ramadankaart worden mensen nieuwsgierig naar andere culturen en ontstaat er verbinding. Dat is het idee.”

Enthousiasme op de werkvloer

Toen Özlem het idee besprak op haar werk, werd er meteen enthousiast gereageerd: “Ik werk bij een interculturele organisatie en het concept sprak veel mensen aan. Het budget om de Ramadankaart af te maken en te versturen was geen probleem. Toen moesten we doorwerken, want de Ramadan was al gestart en we wilden dat de kaart ruim voor het Suikerfeest zou worden bezorgd.”

Volgend jaar weer

Özlem en Gülşen werden heel blij van de reacties. Er kwamen vrolijke mailtjes met: “Jullie ook een gelukkig Suikerfeest! Dankjewel voor de kaart!” Özlem: “Tientallen positieve berichten van niet-moslims over een Ramadankaart, dat geeft een warm gevoel. Dus we gaan er verder mee. Volgend jaar weer.”

“We hebben het al gehad over de optie om in de volgende kaart een uitnodiging te zetten voor het Suikerfeest en dan iets te organiseren,” aldus Gülşen, “moslims en niet-moslims die samen stilstaan bij het einde van de Ramadan, waarom niet? Ik heb er nu al zin in!”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 12-06-2018

Jun 12, 2018
Loading posts...