<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
May 15, 2018

Ramadantip: Eet rustig, weinig en gevarieerd

Hoogleraar Geneeskunde Faruk Yorulmaz van de Turkse universiteit van Trakya adviseert moslims met excessief eetgedrag dit te matigen. “Binnen paar dagen is het mogelijk dat men went aan een nieuw verbeterd eetgedrag.”

De Turkse hoogleraar wijst op de wereldlijke essentie van de Islamitische vastenmaand Ramadan: herstel van het lichaam. “Het vasten zorgt voor een gezond evenwicht waarbij het lichaam de tijd krijgt alle schadelijke stoffen af te scheiden en daarmee ontgift wordt. De spijsvertering rust uit. Te weinig of te veel eten verstoort dit proces.”

Yorulmaz vertelt over zijn voedseltip: “Sta zeker op voor de suhoor (ochtendeten). Bij moeite met wakker worden helpt het gezicht met koud water wassen. Nuttig beter geen augurken, zoute kaas, pittige, vette en zoute zware maaltijden in de ochtend. Deze zorgen ervoor dat je later op de dag dorst krijgt. Kies voor proteïnerijke vlees met lage zoutgehalte en eieren. Het is belangrijk dat men goed en lang kauwt bij het eten.”

Bij het ontvasten, iftar, is het beter niet alle voedsel snel te nuttigen. “Denk niet dat het vasten voorbij is en je alles gelijk mag eten. Kies voor voedsel dat makkelijk te verteren is en het bloedsuikergehalte langzaam laat stijgen. Groente helpt daarbij. Men kan beter voor fruit kiezen dan suikerrijke toetjes. Drink genoeg water, 2,5 liter, tussen iftar en suhoor. Eet zeker gevarieerd (en niet monotoon). Het eten hoort ook niet te warm te zijn. Dit zorgt voor maagklachten.”

Zoals vaker wordt ook tijdens de Ramadan met name benadrukt af te blijven van koolzuurhoudende dranken. “Men dient zich te onthouden van cola en andere soort drank met prik. Het advies is om water, dat niet te koud mag zijn, ayran (Turkse yoghurtdrank) en thee (niet te donker) te drinken.

Ook adviseert Yorulmaz na de iftar niet voor de televisie of computer te zitten, maar korte wandelingen te maken. “Dat is het beste voor je spijsvertering. Het Teravihgebed (Taraweeh) komt ook goed van pas.”

Het ontvasten door middel var roken wordt sterk afgeraden. “Veel roken na de iftar, ‘om alles in te halen’, wordt ook afgeraden.”

De veelgemaakte fouten tijdens Ramadan zijn als volgt, zegt Yorulmaz: “Het opblijven tot de suhoor is een veelgemaakte fout. Het overslaan ook. Te snel eten tijdens de iftar is fout. Te lang blijven zitten en veel eten ook. Gasten opdringen meer te moeten eten is ook niet goed. Bewerkt vlees zoals salami en worst wordt sterk afgeraden. Blijf weg van drank met prik en teveel thee en koffie. Nuttig weinig en gevarieerd.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – EDIRNE | Gepubliceerd: 15-05-2018

May 15, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...