<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Mar 27, 2017

Rapport: Online haat tegen moslims neemt toe in Nederland

Uit een rapport van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat moslims in Nederland steeds vaker slachtoffer zijn geworden van discriminatie. Niet alleen zijn er meer meldingen van agressie tegen moskeeën, maar ook de negatieve beeldvorming en haatuitingen op internet, op weblogs zoals GeenStijl en PowNed, nemen toe.

Dat is maandag gemeld op basis van een rapportage van het Monitor Islamofobie Project, een meerjarig onderzoek dat wordt uitgevoerd door Dr. Ineke van der Valk, gastonderzoeker bij de UvA. In het rapport is periodiek gegevens over moslimdiscriminatie en islamofobie in Nederland bijgehouden.

Het aantal incidenten tegen moskeeën is sinds 2005 nog nooit zo hoog geweest als in 2016. In dat jaar kwamen 72 meldingen binnen van daden van agressie tegen moskeeën. Het aantal moslims die zijn gediscrimineerd neemt volgens het rapport ook toe: bij de politie en meldpunten internetdiscriminatie is er sprake van een verdubbeling van meldingen en aangiften. Bij antidiscriminatiebureaus is de groei 45 procent.

Online haat

Het rapport spreekt ook over twee weblogs, GeenStijl (sinds 2003) en PowNed (sinds 2013), waarin een groot aantal reacties over moslims zijn gevonden. “Gekozen is voor GeenStijl en PowNed omdat dit intussen gevestigde nieuwe media zijn met grote bezoekersaantallen waarop veel wordt gepost. In totaal gaat het in dit onderzoek om 18.000 artikelen en 260.000 comments over moslims/islam. Een relatief klein aantal posters zet de toon in wat maar nauwelijks een discussie genoemd kan worden. Op PowNed neemt het discours over moslims/islam een meer prominente plaats in dan op GeenStijl. De beeldvorming over moslims/islam is op beide weblogs vrijwel over de hele linie negatief.”

Framing

Het rapport heeft ook gekeken of moslims zijn geframed op de twee weblogs: “Dit onderwerp wordt veelal benaderd vanuit het perspectief van moslims als culturele of politieke bedreiging, of zij worden geframed als object van haat. Markeerpunten in het proces van racialisering van moslims dat plaats vindt op beide blogs hebben vaak betrekking op kleding en uiterlijk van zowel vrouwen als mannen. Zo worden moslims geïsoleerd van de rest van de samenleving en wordt hun herkenbaarheid vergroot.”

Wilders

Het rapport meldt dat er op de twee weblogs ‘choquerende content’ tegen moslims in overvloed aanwezig is, die afstammend is uit het discours van PVV-leider Geert Wilders. “Het verwijderen van uitingen en blokkeren van posters die over de schreef gaan is het belangrijkste instrument van het zelfreinigende vermogen van beide weblogs. Hoewel moderatoren grote aantallen uitingen hebben verwijderd is beledigende, discriminerende en choquerende content nog steeds in overvloed aanwezig. Veel gebruikte begrippen stammen direct uit het discours van Geert Wilders die veel sympathie en lof oogst.”

“Dat geldt niet voor andere parlementaire partijen en hun leiders, vooral de PvdA en D66, die voorwerp zijn van hoon en spot, maar ook niet voor buitenparlementaire traditioneel extreemrechtse groepen. Deze vinden bij de posters evenmin steun”, aldus de derde rapportage van het rapport Monitor Moslim Discriminatie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 27-03-2017

Mar 27, 2017
Loading posts...