<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 03, 2018

Rechterlijke macht Turkije stuurt keiharde boodschap naar dreigende VS

De dreigementen van de Verenigde Staten maken nog steeds weinig los bij de Turkse rechterlijke macht. Het hoofd van het Turkse Hooggerechtshof, İsmail Rüştü Cirit, benadrukte maandag dat Turkse rechters bepalen wat er met opgepakte buitenlandse staatsburgers, die als verdachte worden aangemerkt, gebeurt.

“De onafhankelijke en onpartijdige rechtbanken zijn de enige en absolute macht om beslissingen te nemen over de aanhouding en vervolging van een staatsburger van een buitenlandse staat”, sprak Cirit tijdens de openingsceremonie van het nieuwe gerechtelijke jaar in Turkije.

Buitenlandse staten die de democratie, mensenrechten en de rechtsstaat hoog in het vaandel hebben staan en deze willen bevorderen, moeten eerst de soevereiniteit van de Republiek Turkije, beschermd door het internationaal recht, respecteren, beklemtoonde de president van het Turkse Hooggerechtshof.

“De poging om dit feit, dat een van de meest fundamentele principes is van hedendaagse democratieën en statenwetgeving, om te keren door brute kracht te gebruiken, veroorzaakt de verzwakking van het principe van mensenrechten”, aldus Cirit.

Brunson

De woorden van Cirit slaan terug op de gearresteerde christen-zionistische prediker Andrew Brunson in Izmir. Hij wordt verdacht van banden met terreurgroep PKK en FETO.

De VS eiste daarop de onrechtmatige vrijlating van Brunson en strafte daarna, voor de ogen van de hele wereld, Turkije door het land economisch aan te vallen. Turkije verklaarde daarop dat de VS spijt zal krijgen van de illegale zet (LEES meer). Ook is de actie van de VS op officieel niveau “cowboygedrag” genoemd en “men bewust moet zijn welk (type) volk wordt uitgedaagd”. (LEES meer)

Regering

De Turkse regering liet in een verklaring weten dat dankzij het nieuwe bestuurssysteem waar het volk voor heeft gekozen, de Turkse rechterlijke macht onafhankelijker is geworden dan het al was.

Ook is verklaard dat de Turkse regering het recente besluit van Turkse rechters de twee Griekse militairen die zich op Turks militair gebied bevonden vrij te laten, respecteert.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-09-2018

Sep 03, 2018
Loading posts...