<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 07, 2018

Reddingspoging Erdoğan: ‘Laat de mensen in Idlib niet doodgaan’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan pleitte vrijdag voor het einde van burgerdoden in Syrië op de trilaterale top in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Vladimir Putin en de Iraanse Hassan Rohani, zei Erdoğan dat de bombardementen in de Syrische stad Idlib moeten stoppen zodat de beoogde wapenstilstand wordt gegarandeerd.

“Als we hier een staakt-het-vuren kunnen verklaren, zal dat een van de belangrijkste stappen zijn en de burgers bevrijden”, sprak Erdoğan.

De Turkse president zei dat Idlib niet alleen belangrijk is voor de politieke toekomst van Syrië, maar ook van vitaal belang is voor de nationale veiligheid van Turkije en regionale vrede en stabiliteit. “We willen nooit dat Idlib in een bloedbad verandert.”

Turkije kan Idlib niet overlaten aan de genade van het regime van Bashar al-Assad, benadrukte Erdoğan. “Turkije is vastberaden om zijn aanwezigheid in de regio te vervolgen totdat de politieke, geografische en sociale integriteit van Syrië is gewaarborgd.”

De Turkse president riep op tot een gemeenschappelijke opstelling tegen elke vorm van terrorisme in Syrië, waaronder PYD/YPG, die de territoriale integriteit van Syrië bedreigt.

Turkije vroeg de landen die garant staan op om geen nieuwe golf van geweld te laten ontstaan in Syrië en zei dat hij hoopt dat de resultaten van de trilaterale top zullen bijdragen aan vrede in het land.

Erdoğan voegde eraan toe dat het cruciaal is om burgers in de regio te beschermen, terroristische elementen te scheiden en de huidige status van Idlib te waarborgen. “Turkije heeft 12 observatiepunten in Idlib. Op deze manier nemen we de verantwoordelijkheid voor stabiliteit in de regio.”

‘Nieuwe rampen’

De Turkse president zei dat Turkije zich sinds het begin inspant voor Syrië en dat het land “niet wil dat zelfs de neus van een Syrische broeder bloedt.” “We willen niet dat de burgers van Idlib, die veel hebben geleden, worden blootgesteld aan nieuwe catastrofes.”

Erdoğan vertelde dat de vertegenwoordigers van de drie landen die garant staan in de komende dagen in Genève bijeen zullen komen met de speciale VN-gezant voor Syrië, Stephan De Mistura. Die VN-gezant vroeg Erdoğan deze week om hulp voor een oplossing.

Turkije vangt 3,5 miljoen vluchtelingen op. “In Idlib bevinden zich (ook) 3,5 miljoen mensen. Turkije heeft niet de kracht en faciliteiten meer om nog eens extra 3,5 miljoen vluchtelingen op te nemen.”

De Turkse president uitte ook zijn bezorgdheid over de Amerikaanse ondersteuning van YPG, de Syrische tak van terreurgroep PKK. “We zijn buitengewoon verontrust over het feit dat de VS de terroristische organisatie in de regio blijft versterken zelfs nadat er geen Daesh-gevaar meer was in de regio”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TEHERAN | Gepubliceerd: 07-09-2018

Sep 07, 2018
Loading posts...