<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 20, 2015

“Renteloos Islamitisch bankieren veel betrouwbaarder; plannen voor Megabank”

De Turkse vicepremier en minister van Economische Zaken Ali Babacan vertelt dat Islamitisch bankieren veel betrouwbaarder is dan bij het huidige systeem en dat bij groei van deze banken het financiële systeem van Turkije zal versterken.

“De recente economische crisis heeft laten zien dat renteloze financiële methoden veel betrouwbaarder, veel stabieler en veel robuuster zijn”, vertelt Babacan tijdens de 14e Algemene Vergadering van de Vereniging van Participatiebanken van Turkije in Istanbul.

Babacan wijst erop dat de zogeheten “musareke” (gezamenlijke winst en verliesdeling) voor een positieve vorm van risicomanagement zorgt. “Wij geloven erin dat ons financiële systeem veel robuuster zal worden als dit op grote schaal in ons land wordt toegepast.”

De opmerkingen van Babacan komen nadat vorige week de staatsbank Ziraat Bankası toestemming kreeg van de bancaire toezichthouder om te starten met Islamitische bankactiviteiten.

Het Bank- verordening en Toezicht Agentschap gaf de Ziraat Bankası toestemming en een certificaat om ook te opereren als een Islamitische bank.

Ziraat en haar zusterbedrijven – Ziraat Verzekeringen, Ziraat Sparen, Ziraat Investment en Ziraat Technology – zijn de belangrijkste aandeelhouders in de nieuwe Islamitische deel van de bank met een kapitaal van 300 miljoen dollar.

Babacan vertelt dat er al meer dan 300 Islamitische financiële instellingen zijn in 75 landen.

De Turkse minister vertelt ook dat er samen met Indonesië plannen zijn voor een Megabank dat zal fungeren als een centrale bank voor de deelnemende banken.

Babacan: “In een bijeenkomst met Indonesië en de Islamic Development Bank hebben we aangegeven dat we bereid zijn om 300 miljoen dollar in het project te steken indien we overeenkomen met de principes van de zogeheten participatie bankieren. We hebben nu onze inspanningen verhoogd om dit te realiseren.”

De Turkse minister verklaart ook dat er een renteloze verzekeringssysteem moet worden ontwikkeld. “Wij geloven erin dat deze sector in de komende periode zal ontwikkelen. We zullen dit ondersteunen.”

Ali Babacan benadrukt ook het belang van structurele hervormingen en de politieke wil om de economische crisis te overwinnen. “We zien dat landen die structurele hervormingen doorvoeren succesvol zijn, terwijl landen die dit uitstellen geen economisch succes bereiken.”

 

© Turksemedia.nl | AA – ISTANBUL

May 20, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...