<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 21, 2024

Revolutie: Turkse straaljager KAAN de lucht in

Turkije heeft woensdag een volgend historisch moment meegemaakt: de straaljager van eigen makelij genaamd KAAN ging voor het eerst de lucht in. De hypermoderne supersonische jet kwam in de hoofdstad Ankara van de grond.

De testvlucht duurde 13 minuten, uitgevoerd door de Turkse testpiloot Barbaros Demirbaş.

President Recep Tayyip Erdoğan reageerde dat Turkije weer een kritieke fase achter zich heeft gelaten door zijn eigen jachtvliegtuig van de vijfde generatie te produceren. “De komende periode zullen we nieuw goed defensienieuws blijven brengen aan onze natie”, verklaarde hij.

“De stalen vleugels van de Turken in de lucht!”, schreef de Turkse minister van Industrie en Technologie, Mehmet Fatih Kacır, op sociale media.

Het tweemotorige gevechtsvliegtuig van Turkije is 14 meter breed, heeft een hoogte van 6 meter en een lengte van 21 meter. De cockpit is voor één persoon. Kaan klimt maximaal 16,8 kilometer (55.000 voet) hoog en kan op een hoogte van 12,2 kilometer (40.000 voet) 1,8 keer sneller vliegen dan het geluid (Mach 1,8). Turkije is hiermee een van de weinige landen geworden die deze technologie bezit.

KAAN zal in staat zijn tot luchtgevechten en zal op supersonische snelheid precisieaanvallen kunnen uitvoeren met de nieuwste generatie wapens. Ook bevat het Turkse toestel kunstmatige intelligentie en zal meer gevechtskracht bieden dankzij neurale netwerkondersteuning.

Het hypermoderne gevechtsvliegtuig heeft, samen met andere zelfontwikkelde vliegtuigen, tot doel de verouderende vloot van het Turkse leger te vervangen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-02-2024

Feb 21, 2024
Loading posts...