<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jan 16, 2023

Rijkste 1 procent harkt twee derde van het nieuwe geld sinds 2020 binnen

De rijkste 1 procent van de wereld is tijdens en na de coronapandemie verder rijker geworden. Zij harkten samen twee derde van al het nieuwe rijkdom binnen van 42 biljoen dollar dat sinds 2020 is gecreëerd. Dat is bijna twee keer zoveel geld als de onderste 99 procent van de wereldbevolking heeft.

Dat maakte de in Londen gevestigde Oxfam Nofib in het nieuwe ongelijkheidsrapport bekend. Dat rapport is uitgebracht ter gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos in Zwitserland.

Het vermogen van de superrijken nam de afgelopen drie jaar dagelijks met 2,7 miljard dollar toe.

In de lijst met ‘feiten over ongelijkheid’ benadrukte de hulporganisatie dat de lonen van 1,7 miljard werkenden minder hard dan de inflatie is gestegen.

Oxfam roept op tot hoge belastingen voor de superrijken. Een belasting van maximaal 5 procent op ’s werelds multimiljonairs en miljardairs kan 1,7 biljoen per jaar zou opleveren, “genoeg om 2 miljard mensen uit de armoede te halen en een wereldwijd plan te financieren om een einde maken aan de honger”. Een op de tien mensen lijdt aan honger.

Oxfam benadrukte ook dat de inkomsten uit een nieuwe golf van progressieve belastingen vervolgens kunnen worden gebruikt om een eerlijkere, meer gelijke en duurzame toekomst voor iedereen op te bouwen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-01-2023

Jan 16, 2023
Loading posts...