<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 28, 2015

Rusland: ‘Als Turkije het wil kunnen we doorpraten over pijpleiding Turkish Stream’

De Russische minister van Energie Aleksandr Novak heeft maandag gezegd dat Rusland bereid is om de gesprekken met Turkije te hervatten voor de bouw van de gaspijpleiding Turkish Stream dat Russisch gas via Turkije naar Europa zal doorvoeren.

Dat meldt het Russische persbureau TASS.

“Als Turkije nog interesse heeft in het project staan wij, de Russische kant, klaar om de onderhandelingen te hervatten”, zei Novak.

web3reqfdscx

De onderhandelingen tussen Turkije en Rusland over de komst van een pijpleiding zouden zijn gestopt nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig, dat het Turks luchtruim heeft geschonden, heeft neergeschoten. Rusland zou als reactie hierop volgens sommige nieuwsberichten aangegeven hebben het project Turkish Steam te hebben stilgelegd.

Echter melden Turkse autoriteiten dat het Russische Gazprom afspraken zoals kortingen die eerder zijn gemaakt niet op het contract heeft gezet waardoor de onderhandelingen al veel eerder, nog voor het incident met het gevechtsvliegtuig, zijn stopgezet.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gaf aan dat de plannen met Rusland in de ijskast zijn gezet en het juist Turkije was dat besloot te stoppen met het voeren van gesprekken omdat de Russen gemaakte afspraken niet zijn nagekomen.

Russisch gas

De Russische minister geeft ook aan dat Rusland de export van gas naar Turkije kan verhogen als dat nodig is. “Rusland heeft genoeg middelen en infrastructuur om dit te kunnen realiseren. We kunnen Turkije van meer aardgas voorzien en kunnen hun dit ook verzekeren”, zei Novak.

Turkije heeft in de tussentijd een enorme gasdeal met Qatar gesloten om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas nadat bekend werd dat Turkije in een gasnood kon terechtkomen als Rusland de gastoevoer zou verminderen als gevolg van de spanningen.

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOSKOU

Dec 28, 2015
Loading posts...