<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 02, 2022

Rusland bereid gas te leveren, maar Europa zou tegenwerken

De Russische energiegigant Gazprom is bereid om zijn verplichtingen om gas te leveren aan Europa na te komen, zo citeerde nieuwsdienst Tass de Russische presidentiële woordvoerder donderdag.

Woordvoerder Dmitry Peskov beschuldigde Europese tegenpartijen er echter van “juridische en technologische obstakels op te werpen die Gazprom ervan weerhouden te functioneren”.

Zijn verklaring komt op een moment dat EU-landen, die voor hun bevoorrading in de winter sterk afhankelijk zijn van Russisch gas, actief op zoek zijn naar alternatieve bevoorradingsbronnen en energiebesparende maatregelen nemen om de Russische gasafhankelijkheid af te bouwen.

In combinatie met sancties tegen Russische gasentiteiten, staat de EU voor veel uitdagingen te midden van torenhoge gasprijzen.

“Dit is een crisisscenario. Natuurlijk wil ik een beroep doen op het gezond verstand van deze Gazprom-tegenpartijen, maar tot nu toe kunnen we alleen maar concluderen dat ze daar een ernstig gebrek aan hebben”, zei Peskov.

Gazprom verminderde de gasstroom via de Nord Stream 1-pijpleiding die Russisch gas naar Europa voert vorige maand aanzienlijk, daarbij verwijzend naar de niet-terugkeer van een Siemens-turbine naar Rusland na onderhoud in Canada.

Peskov zei dat de apparatuur die door Siemens wordt vervaardigd “vrij hightech” is, eraan toevoegend dat niet veel bedrijven wereldwijd deze kunnen onderhouden.

Hij benadrukte de moeilijkheid bij het nakomen van het contract vanwege “juridische problemen”, aangezien het contract werd gesloten met de Britse dochteronderneming van Siemens, die is getroffen door het “indrukwekkende pakket sancties” dat door de Britse autoriteiten tegen Rusland is opgelegd.

Donderdag stopte Rusland de gasleveringen via een van de belangrijkste gaspijpleidingen naar Europa vanaf woensdag voor drie dagen vanwege reparaties aan de enige overgebleven compressor.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 02-09-2022

Sep 02, 2022
Loading posts...