<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 13, 2020

Rusland: Niet bemoeien met interne zaken van Turkije

Volgens de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergey Vershinin, is het opnieuw tot moskee omvormen van de iconische Aya Sofya (Hagia Sophia) in Istanbul de interne aangelegenheid van Turkije.

Dat zei hij maandag tegen de Russische radio-omroep Sputnik.

“Rusland is van mening dat niemand zich in die beslissing mag mengen. We gaan ervan uit dat we het hebben over de binnenlandse aangelegenheden van Turkije, waar wij en wijzelf natuurlijk niet tussen moeten komen. Tegelijkertijd letten we op de betekenis ervan als object van de wereldcultuur en beschaving”, verklaarde hij namens zijn land.

Vrijdag vernietigde een Turkse toprechter een kabinetsdecreet uit 1934, dat de Aya Sofya, die bijna 500 jaar als moskee diende, in een museum had veranderd. Dit vonnis van de Turkse Raad van State maakte na 85 jaar de weg vrij voor het hergebruik van het grote gebouw als moskee.

De hoge rechter oordeelde dat het architecturale juweel eigendom was van een stichting die was opgericht door de Ottomaanse Sultan Mehmet II, de veroveraar van Istanbul, en aan de gemeenschap werd gepresenteerd als een moskee – een status die niet wettelijk kan worden gewijzigd.

De Aya Sofya werd eeuwenlang gebruikt als kerk onder het bewind van het Byzantijnse rijk. Na de verovering van Istanbul in 1453 werd het een moskee. In 1935 werd de Aya Sofya omgebouwd tot museum.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei dat het historische complex op 24 juli gereed zal zijn voor het vrijdaggebed.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 13-07-2020

Jul 13, 2020
Loading posts...